Miałam okazję dopracować ten przepis i naprawdę serdecznie Wam go polecam. Bułeczki wychodzą pyszne, nie są wcale ciężkie ani twarde w środku, a ich przygotowanie jest ekspresowe. Jak zrobiłam je po raz pierwszy na śniadanie, kiedy spędzaliśmy weekend z moimi rodzicami, moja mama 3 razy pytała się czy na pewno upiekłam je rano i czy aby nie były wcześniej przygotowane i zamrożone. Oczywiście że nie, wystarczy kilka chwil i bułeczki będą wyrastały w piekarniku. Zapraszam Was serdecznie na ten przepis 🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bułki poznańskie
– bagietki
– ciabatta
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– Rogaliki maślane
EKSPRESOWE BUŁKI BEZ WYRASTANIA
Ilość porcji: 8 bułeczek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 550 (możesz też użyć 650)
– 150 ml ciepłego mleka*
– 150 ml ciepłej wody
– 7-8 g suchych drożdży (1 opakowanie drożdży instant)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko + odrobina wody do posmarowania
– opcjonalnie ziarna do posypania (sezam, czarny sezam, czarnuszka)
* Jeśli masz mleko tylko z lodówki zagotuj wodę do temperatury 70-80 stC i do gorącej wody dodaj zimne mleko. Mieszanina obu płynów będzie miała odpowiednią temperaturę.
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zacznij miksować i po minucie dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 2 minuty, po czym wyłącz mikser i daj ciastu 4-5 minut odpocząć. Następnie mieszaj ciasto jeszcze 3 minuty na wysokich obrotach.
- Ciasto podziel na 8 części i formuj okrągłe, spłaszczone bułeczki. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Bułeczki możesz naciąć na krzyż lub na 3, zobacz jak wyglądają moje bułeczki. Nacięcia najlepiej robić specjalnym nożykiem do nacinania chleba, ale nie jest on konieczny. Nacinając naciskaj bułeczkę aby wgłębienia były jeszcze bardziej widoczne.
- Bułeczki nasmaruj za pomocą pędzla kuchennego mieszaniną rozkłóconego jajka i 2-4 łyżek wody. Na koniec możesz posypać kajzerki sezamem lub czarnuszką (lub ich mieszaniną)
- Piekarnik włącz dopiero w momencie wstawiania do niego bułeczek i rozgrzewaj do temperatury 200 st C. Bułeczki będą wyrastały w rozgrzewającym się piekarniku. Piecz bułeczki przez 25 minut aż się pięknie zezłocą i urosną.
SMACZNEGO!
19 comments
Przepis zapisałam i wypróbuje na święta 🙂 Dzięki!
Robilam przepis na szybko i dalam przez przypadek jajko z reszta skladnikow. Buleczki wyszly przepyszne, miekkie i wyrosniete💙❤
Ja to samo. Dopiero teraz zerknęłam co poszło nie tak 😬
Pieczemy 25 min od wstawienia do piekarnika, czy od momentu uzyskania temp 200st C?
Tak jak jest w przepisie czyli wstawiasz i piekarnik rozgrzewa się razem z bułeczkami i ich wzrostem.
Ja niestety piekłem 25 min od osiągnięcia temperatury i wyszły z zewnatrz bardzo twarde. W środku sa miękkie. Proszę o doprecyzowanie przepisu.
Jeśli zależy Ci na miękkich bułeczkach z zewnątrz to musisz wykorzystać inny przepis, na przykład na bułki poznańskie. Te będą chrupiące na zewnątrz.
Wyglądają cudownie! Chyba zjadłabym wszystkie zaraz po upieczeniu 😀
Pyszne bułeczki, z wierzchu bardzo chrupiące, w środku pięknie mięciutkie, dodałam od siebie trochę różnych ziaren siemię lniane, dynia i smakują wyśmienicie! Polecam serdecznie ten przepis. Idealne na śniadanko na ciepło z masełkiem.
burza oknem, szaro, buro…zjadlo by sie buleczke swieza…z glupoty wpisalam ekspresowe buleczki i trafilam tu….
PRZEPYSZNE !!! Pojawia się u mnie nie raz!
Czy góra dół czy termoobieg?
jeśli w przepisach jest podana tylko temperatura zawsze jest to ustawienie góra-dół, termoobieg musi być wyraźnie oznaczony. To zasada obowiązująca przy wszystkich przepisach.
Cześć. Super przepis. Brzmi bardzo łatwo. Mam tylko 1 pytanie : czy od czasu włączenia piekarnika na 200 stopni odmierzamy 25 minut czasu pieczenia, czy dopiero pd momentu, gdy piekarnik się rozgrzeje? Z góry dziękuję za odpowiedź i ppzdrawiam!
25 minut to czas pieczenia, tak jak napisałam. To oznacza, że pieczesz bułki przez 25 minut, a wkładasz je do zimnego piekarnika.
Tak mężowi i dzieciom posmakowały że piekę po raz 2
Czy można wykorzystać inną mąkę tzn. orkiszową lub mix pszennej i żytniej? Pytam, bo nieraz robiłam pieczywo mieszane i wychodziło słabo względem tego z jednego rodzaju mąki (pszennej), nie wyrastało, było twarde.
Orkiszową, ale typ 630 możesz zamienić 1 do 1. Przy żytniej lub przy mąkach pełnoziarnistych trzeba już dopracować proporcje wody.
Cześć! Gdyby ktoś akurat nie miał jajek i wsypał sól za wcześnie to wyjdzie tez super.
Jajko zastąpione roztopionym masłem w wadze jajka 50-60g.
Super, zapisuje przepis! Dałam troszkę mniej drożdży (jakieś 5g) bo została mi niepełna paczka i bałam się, że nie urosną, ale nic bardziej mylnego! Wyszły przepyszne!