Ta klasyczna japońska zupa z makaronem i bardzo esencjonalnym bulionem oraz dodatkami skradła już zapewne wiele serc. Klasyczny ramen i gotowanie esencjonalnego bulionu wymaga sporo czasu, ale da się to skrócić. Mój ramen przygotowałam w około 30 minut i był naprawdę pyszny!

Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam:
– ryż do sushi
– domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić
– zupa miso
EKSPRESOWY RAMEN
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Składniki bulion:
- 8-12 grzybów shitake suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 szalotki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 800-900 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki pasty miso (może być jasna lub ciemna np. o pikantnym smaku)
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy
Do podania:
- makaron do ramenu ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (na 2 porcje)
- ugotowane na miękko lub twardo jaja
- inne dodatki: płaty wodorostów nori, kimchi, dymka wraz ze szczypiorem, kapusta pak choi, dodatek pieczonych lub smażonych mięs, lub ryb.
Przygotowanie:
- Podgrzej bulion, którego użyjesz do przygotowania ramenu i zalej nim suszone grzyby shitake. Odstaw na 5 minut i w tym czasie drobno posiekaj czosnek, szalotki oraz imbir.
- Przygotuj garnek i wlej na dno odrobinę oleju lub oliwy. Wrzuć posiekany czosnek, imbir i szalotkę i krótko przesmaż, aby się zeszkliły. Następnie zalej wszystko bulionem z grzybami, dodaj sos sojowy, pastę miso, płatki chilli i gotuj, aż grzyby zrobią się bardziej miękkie, a wszystko nabierze smaku.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki do ramenu. jajka ugotuj, jeśli używasz kapusty pak choi możesz ją przekroić i krótko przesmażyć, aby była bardziej miękka, bo surowa będzie chrupiąca w daniu.
- Do miseczek dodaj makaron, włóż bulion i pozostałe elementy. Na makaronie układaj ugotowane grzyby shitake z bulionu. Możesz dodać też kimchi, ulubione kiełki, posiekaną dymkę i czarny sezam. Tak przygotowaną mieseczkę zalej bulionem i podawaj!
Smacznego!


OCEŃ TO DANIE:

Nazwa dania:
Ekspresowy ramen
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:




