Wpisz i naciśnij Enter

Zupa miso

Zupa miso jest nieodłącznym elementem tradycyjnego japońskiego obiadu, tak często podaje się ją przed sushi jako pierwsze danie. W zupie przeważnie znajdziecie tofu, oraz obowiązkowo wodorosty wakame i czasem inne dodatki. Obecnie w supermarketach mamy już tak bogatą półkę z kuchnią azjatycką, że znalezienie składników do tej zupy nie stanowi problemu. Możecie dodać do niej tofu, ale także krewetki, ryby czy kurczaka. W każdej wersji będzie smakowała ciekawie.

Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam:
– ryż do sushi
domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić

ZUPA MISO

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Składniki:
– 2 l wody
– 3-4 łyżki pasty miso
– 30-40 wodorostów wakame
– 300-400 g tofu
– 1-2 cebule dymki w całości
– ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj, dodaj do niej pastę miso. Możesz znaleźć ją w różnej postaci, gotowych saszetek prostych do rozpuszczenia lub pasty którą dodatkowo zawiera ciężko rozpuszczalne grudki, które warto przecedzić przez sito.
  2. Do zupy miso dodaj wodorosty wakame, pokrojone w kostkę tofu.
  3. Dymkę posiekaj drobno, zarówno białe jak i zielone części. Do miseczek nakładaj zupę, posyp posiekaną dymką i sezamem. Podawaj.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa miso
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *