Faworki pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się rozpoznać te zrobione przez siebie.
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– pączki
– mini pączki serowe
– bułeczki cynamonowe
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
FAWORKI
Przygotowanie: około 3 h
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 4 żółtka
– 1 łyżka spirytusu
– po 1/2 łyżeczki cukru i soli
– 6 łyżek śmietany 18%
– olej lub smalec do smażenia
-cukier puder do posypania faworków
PRZYGOTOWANIE:
- Przesianą mąkę połącz z cukrem i solą, dodaj śmietanę, żółtka oraz spirytus. Ze składników zagnieć jednolite ciasto.
- Teraz czas na „bicie” ciasta, czyli energiczne uderzanie ciasta wałkiem lub okrągłym drewnianym tłuczkiem. Należy to robić przez 15-20 minut, a proces ten spowoduje, że ciasto stanie się elastyczne i kruche po usmażeniu.
- Ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym dosłownie odrobiną mąki, ale rób to partiami a pozostałą część ciasta przykryj ściereczką lub folią spożywczą.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, powinno być prawie przeźroczyste. Za pomocą radełka krój ciasto w pasy szerokości 4-5 cm. Następnie przecinaj pasy pod kątem co około 10-12 cm, tak aby powstały rąby.
- Każdy z rąbów ciasta natnij linią w środku i przewlecz jeden z boków przez to nacięcie. W ten sposób zrobisz faworka, którego odkładaj na blacie lekko podsypanym mąką. Postępuj tak samo z resztą ciasta.
- W garnku, wyższej patelni lub w soku rozgrzej olej lub smalec do 180 st C. Na olej wrzucaj po kilka faworków i smaż je w obu stron maksymalnie minutę, do czasu aż pięknie się zezłocą.
- Faworki wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Papier wsiąknie nadmiar tłuszczu z ciastek.
- Faworki wystudź a następnie obsyp z obu stron cukrem pudrem, zrób to dość szczodrze, faworki same w sobie nie są słodkie. Podawaj!
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!