Sos bolognese najbardziej kojarzymy z klasycznym makaronem typu spaghetti i ta najczęściej jest podawany. Ale to danie możesz zrobić w inny, genialny sposób, tworząc pysznego jednogarnkowca z mniejszym makaronem lub z kluseczkami gnocchi. Do dania możesz użyć domowe gnocchi zrobione wcześniej lub gotowe, dostępne w sklepie, wtedy będzie jeszcze szybciej.
Przepisy z gnocchi:
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi ze szparagami
Gnocchi puttanesca
Gnocchi z truflami
Gnocchi ze szpinakiem
Przepis na gnocchi
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
GNOCCHI BOLOGNESE
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 400 -500 g mielonej wołowiny
– 200 ml passaty pomidorowej
– 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
– 400-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki chilli
– pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– listki bazylii do podania
– tarty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić.
- Przełóż podsmażone warzywa do miski a na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i dodaj mięso. Smaż mięso aż to przestanie być surowe, dość często mieszając.
- Do mięsa dodaj podsmażone wcześniej warzywa, passatę pomidorową oraz połowę porcji czerwonego wina czyli 100 ml. Dopraw całość oregano, chilli, wędzoną paprykę, odrobiną pieprzu i soli. Duś całość około 20 minut. W połowie tego czasu dolej pozostałą porcję wina.
- Po 20 minutach dolej nieco gorącej wody, dorzuć gnocchi i wymieszaj wszystko. Możesz jeszcze doprawić jeśli potrawa tego potrzebuje. Gotowanie z gnocchi trwa od 2 do 5 minut, w zależności od ich rodzaju.
- UWAGA: Jeśli samodzielnie robisz gnocchi ugotuj je odrobinę krócej, rozłóż ugotowane na blacie aż wystygną i przeschną. Dopiero wtedy dodawaj gnocchi do sosu aby jeszcze chwilę się z nim gotowały.
- Potrawę posyp tartym parmezanem, listkami świeżej bazylii. Podawaj!
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
1 comments
Bolognese to typowe ragù i spaghetti nijak się do niego nie nadaje. Poza tym składniki tego przepisu bardzo mocno odbiegają od klasycznego sosu bolońskiego.
Nie mówię, że ten przepis jest zły, może i jest świetny, ale tak, jak na Śląsku oburzeniem byłoby podanie rolady nafaszerowanej czymś spoza klasycznego farszu, tak samo nie ma sensu nazywać boloński sosem coś, co nie skład się na jego składniki.
Kuchnia włoska jest cudowna, bo jest prosta, domowa, składa się ze świeżych, dostępnych często w przydomowych ogrodach składników i tak, każde danie ma kilka wariacji w zależności od regionu, ale nie ma tam regionu polskiego z wędzoną papryką w przepisie 😉
Proszę mnie źle nie zrozumieć, życzę samych sukcesów w kuchni, proszę tworzyć własne wariacje, ale proszę brać również odpowiedzialność za to, że jeśli tworzymy źródło informacji, to ktoś może się na nie powołać.