Planowałam zrobienie tych gnocchi już długi czas. Po pierwszym spróbowaniu ich w restauracji zakochałam się w tym smaku, ale jakiś czas zastanawiałam się jak zrobić je w domu. Będąc jakiś czas temu w Toskanii przywieźliśmy kilka truflowych past, są idealne do makaronów czy sosów. Jedną z nich wykorzystałam do zrobienia tego dania, wystarczy mieć szprycę lub strzykawkę z grubą igłą, aby ułatwić sobie zadanie.
Polecam Wam także inne przepisy:
– ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi z dyni
– przepis na gnocchi
– kotlet schabowy
– dyniowe gnocchi
– domowy makaron
GNOCCHI z truflami
PRZYGOTOWANIE: 50-60 minut (czas łączny z gotowaniem ziemniaków)
ILOŚĆ PORCJI: z tej ilości składników zrobicie gnocchi dla 2-3 osób
SKŁADNIKI:
– 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 125 ml mąki pszennej
– pół rozbełtanego jajka
– 3 łyżki pasty truflowej
– 100 g masła
– 20 listków świeżej szałwi
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu odlej wodę a ziemniaki najlepiej przekrój na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły. Następnie zdejmij z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodaj jeszcze nieco mąki.
- Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (podobnie jak kopytka). Charakterystyczne wgłębienia robi się za pomocą specjalnej drewnianej deseczki, choć może do tego posłużyć także widelec z cienkimi ząbkami.
- Do szprycy lub strzykawki dodaj pastę truflową i nadziej nią gnocchi. Po trochę w każdą kluseczkę.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj przez ok 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
- Na patelni roztop masło, dodaj szczyptę soli i listki szałwi. Smaż szałwię aż zrobi się chrupiąca i polej masłem z gnocchi. Podawaj od razu.
Smacznego!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem