Sałatka z wędzonym pstrągiem

Zapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej.

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
 sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM

Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut

Składniki:
– garść świeżego umytego szpinaku
– garść kiełków
– kiełki rzodkiewki
– natka pietruszki
– 1 jajko
– 1 łyżka octu
– 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby
– 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz

  1. Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku, kiełki, pietruszkę i kawałki wędzonej ryby.
  2. W międzyczasie w garnku zagotuj wodę i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Za pomocą łyżki zrób w garnku  wir, mieszając energicznie w jedną stronę. Jajko wlej z miseczki do środka wiru i przestań mieszać. Jajko powinno gotować się 3-4 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową i połóż na sałatce.
  3. Na suchą rozgrzaną patelnię wsyp kaszę  gryczaną. Praż kaszę przez kilka minut aż zacznie pachnieć i zrobi się chrupiąca.
  4. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Sałatkę polej sosem i podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kotlety z quinoa, kotlety z komosy ryżowej

Na pomysł na to danie wpadłam jakiś czas temu przeglądając jeden z moich ulubionych zagranicznych blogów kulinarnych. Zrobiłam i niesamowicie...

Zamknij