Jak sezon na szparagi jest w pełni, pozwólcie sobie na takie proste i szybkie dania, bo możecie zrobić samodzielnie gnocchi lub poszukać w sklepie gotowych dobrej jakości i tylko je podsmażyć z dodatkami 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– gnocchi puttanesca
– ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi
– falafel
– kotlet schabowy
– dyniowe gnocchi
– domowy makaron
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
GNOCCHI ZE SZPARAGAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut + ew 60 minut przygotowania domowych gnocchi
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI GNOCCHI:
– 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 125 ml mąki pszennej
– pół rozbełtanego jajka
lub 600 g gotowych gnocchi
SKŁADNIKI SOS:
– 7-9 szparagów zielonych
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– skórka z 1 cytryny
– 1 łyżka masła
– parmezan do podania
– świeże listki bazylii
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- DOMOWE GNOCCHI: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły. Następnie zdejmij z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodaj nieco mąki.
- Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (możesz odrywać za pomocą doni). Do zrobienia charakterystycznych nacięć służy specjalna deseczka, ale możesz zastąpić ją widelcem, przyciskając jego ząbki do kluseczki na koniec.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj przez około 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
- GOTOWE GNOCCHI: jeśli używasz gotowych gnocchi pomiń 3 pierwsze punkty i rozpocznij pracę od punktu 4.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki – większe główki i pozostałą część szparagów okrojoną na kawałki 1-2 cm w zależności od grubości szparaga.
- Wrzuć szparagi do gorącej lekko osolonej wody i gotuj 2-3 minuty. Odcedź.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, posiekaną drobno szlotkę i podsmażaj. Dodaj masło, rozpuść i wrzuć na patelnię gnocchi.
- Podsmażaj gnocchi przez 5-6 minut po czym dodaj skórkę z cytryny i szparagi. Smaż jeszcze kilka chwil a na koniec posyp gnocchi parmezanem, dodaj świeżo mielony pieprz i listki bazylii. Podawaj od razu!
Smacznego!
3 comments
Ależ apetyczne zdjęcia 🙂
Przepiękne te gnocchi, naprawdę wręcz idealne.
Pyszne danie 🙂