Sezon kurkowy już praktycznie za nami, ale ja wprost uwielbiam te grzyby. Dodanie ich do mięsa wzbogaca jego smak i uatrakcyjnia zwyczajną obiadową potrawę.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– po kawałku piersi z kurczaka na osobę
– po garści kurek na porcję
– mała cebula drobno posiekana
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany
– sól, pieprz
– papryka ostra, odrobina mielonego imbiru, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania mięsa. Do ok 2 łyżek oliwy wsypcie szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę mielonego chili, pół łyżeczki imbiru sproszkowanego. Wymieszajcie i nasmarujcie mięso za pomocą pędzla. Jeśli macie możliwość przygotujcie mięso ok 1 h wcześniej i wstawcie je w zalewie do lodówki.
Kurki należy oczyścić, umyć, a największe grzyby przekroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać jeszcze odrobinę oliwy. Na niewielkim ogniu dusić kurki oraz cebulę. Jak grzyby zrobią się miękkie (ok 15 min) należy dodać śmietanę.
W międzyczasie usmażcie kurczaka na grillu lub patelni grillowej. Podawajcie kurczaka polanego sosem z grzybami. U mnie na talerzu zagościł dodatkowo ryż oraz sałatka z pomidorów i papryki.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy