Halibut jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, szczególnie kiedy zamierzasz go upiec w piekarniku. Aby był jeszcze lepszy, warto halibuta nieco naciąć, w nacięcia włożyć masło lub masło z przyprawami (u mnie to masło czosnkowe, które zrobiłam dzień wcześniej do innej potrawy), a dzięki temu ryba będzie jeszcze lepsza i bardziej aromatyczna.
Jako że halibuta wystarczy piec około 20 minut (przy takiej wielkości kawałka jak widzicie u mnie na zdjęciach), to doskonałym dodatkiem będą tu szparagi. Do obu świetnie pasuje sos na bazie białego wina i śmietanki 30%, obowiązkowo z dużą ilością szalotki. Warto do sosu dodać jeszcze nieco soku z cytryny lub limonki, bo jego większa kwasowość będzie idealnie współgrała z pieczoną rybą.
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
HALIBUT ZE SZPARAGAMI
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 400-650 g halibuta
– sól i pieprz
– masło czosnkowe (100 g masła, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli)
– pęczek zielonych szparagów
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 szalotki
– 200 g śmietany 30%
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Przygotuj masło czosnkowe. Wymieszaj masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Masło możesz przygotować wcześniej i używać do innych potraw. Do halibuta użyjesz około 1-2 łyżek takiego masła.
- Halibuta ułóż w naczyniu do zapiekania i natnij ostrym nożem w kilku miejscach. W nacięcia włóż masło czosnkowe, tyle ile zdołasz. Rybę posól i popieprz.
- Szparagi umyj i odłam twardsze końcówki. Możesz ich użyć na przykład do zupy krem. Szparagi układaj naokoło ryby, dopraw solą, pieprzem i polej 1-2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 16-20 minut, w zależności od wielkości kawałka.
- W tym czasie przygotuj sos. Szalotkę posiekaj. Możesz ją pokroić w półplasterki lub tradycyjnie w kosteczkę.
- Na 1 łyżce oliwy podsmaż szalotkę, a następnie dodaj do garnuszka śmietanę, białe wytrawne wino oraz sok z cytryny lub limonki. Dopraw sos do smaku i gotuj jeszcze około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Po wyjęciu halibuta z piekarnika odstaw go na chwilkę, po czym dodaj przygotowany sos lub podawaj całość od razu na stół z sosem w osobnym naczyniu. Halibut może być podany z ziemniakami, kaszą lub ryżem.