Orientalny burger z grilla

Sezon grillowy trwa w Polce od kiedy tyko zaczyna robić się ciepło. Ostatnio czytałam gdzieś że jesteśmy w czołówce krajów w których grilluje się dużo, a nawet bardzo dużo. Bo kto z nas wyobraża sobie majówkę w Polsce bez  grillowania?

Coraz chętniej sięgamy po nowe, ciekawe przepisy na grilla. menu pojawiają się warzywa, ryby. Widzę to również na moim blogu, często zaglądacie do moich grillowych propozycji i puszkujecie nowych. Dlatego dziś coś nowego, Indyjskiego o bardzo wyraźnym smaku i lekko pikanej nucie. Do przygotowania mojego indyjskiego burgera użyłam dwóch gotowych propozycji ze słoiczków Patak’s. Są bardzo dobre w składzie i właściwie gotowe do spożycia. W przepisie znajdziecie dwie wersie burgera: pierwszą ze słodkim akcentem w postaci ananasa i pysznego mango chutney a druga z dodatkiem pomidora i pysznych czosnkowych pikli. Możecie wybrać swoją ulubioną.

Możecie zrobić tego burgera w naan lub w tradycyjnej bułce do hamburgerów. Polecam też mój przepis na domowe bułki do hamburgerów.  Są maślane i pyszne.

Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
najlepszy cheeseburger
burgery z indyka i cukinii
burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
zapiekanki z pieczarkami

Ilość porcji: 3
Przygotowanie: 20 minut

Składniki:
– 500 g mielonego z wołowiny
– 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s
– pół cebuli żółtej lub czerwonej
– 1 jajko rozmiar M
– 2 łyżki bułki tartej
– kilka chlebków naan lub bułek do burgerów
– sałata lub rukola
– kilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s
lub
– kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak’s

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku.
  2. Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta pokryła całość. Następnie uformuj z mięsa kotlety w kształcie burgerów. Połóż je na tackę grillową i grilluj z obu stron do zrumienienia, Możesz także usmażyć kotlety na patelni zwykłej lub grillowej.
  3. Na chlebku naan połóż trochę sałaty lub rukoli, połóż kotlet, plastry ananasa a na koniec dodaj mango chutney Patak,s. Ta wersja jest słodko pikantna, jeśli chcesz wersję bardziej wytrawną w smaku zastąp ananasa pomidorem a jako dodatek wykorzystaj czosnkowe pikle Patak’s.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Orientalny burger z grilla
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kaszanka z grilla

Jak zrobić kaszankę z grilla aby była perfekcyjna? To pytanie stawiałam sobie wielokrotnie i zapewne tak jak Wy miałam kilka...

Zamknij