Czasem wystarczy tak niewiele by stworzyć tak pyszne śniadaniowe danie! Kilka jajek, przypraw, odrobina parmezanu i mleka. Do tego miseczki do zapiekania a później już tylko zostaje jedzenie i delektowanie się tym jakże pysznym smakiem.
Polecane przepisy:
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Jajka sadzone w pesto
Tosty zapiekane z jogurtem – HIT TikToka
Naleśniki z pomarańczami – Crêpes Suzette
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Omlet ze szparagami
Naleśniki z jajkiem
Jajka sadzone z boczkiem
NAJLEPSZA jajecznica
Tosty z pesto i jajkiem
Jajka po turecku
JAJKA ZAPIEKANE Z PARMEZANEM
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- sól i pieprz
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Do passaty pomidorowej dodaj oregano i pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie miseczki do zapiekania i rozgrzej piekarnik do 190 st C.
- Rozłóż passatę pomiędzy dwie miseczki, rozsmarowując na spodzie. Teraz wbij do każdej z miseczek po dwa jajka i dopraw je solą.
- Wymieszaj mleko z parmezanem. Dopraw to solą i pieprzem. Teraz przełóż mieszankę do miseczek na jajka.
- Zapiekaj 10-12 minut aż białka całkowicie się zsiądą, a żółtka pozostaną płynne. Po wyjęciu z piekarnika połóż miseczki na talerzach i posyp jajka posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z grzankami z bagietki.
SMACZNEGO
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł