Omlet kojarzy się wszystkim z daniem śniadaniowym, choć mi zdarza się robić go także na kolację. Dziś mam dla Was sezonową wersję ze szparagami którą możecie równie dobrze zrobić rano co pod wieczór.
Ten omlet możesz wzbogacić dodatkami takimi jak wędzony łosoś czy boczek, jeśli chcesz by Twój omlet był jeszcze bardziej treściwy, albo dodatkami bez mięsa takimi jak suszone pomidory i ser feta. Wszystkie wersje Cię zachwycą!
Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
– szparagi z jajkiem
– szakszuka
– szakszuka
– sałatka ze szparagami i jajkiem
– omlet z białek
– tost z jajkiem i szynką
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Jajka zapiekane z parmezanem
– Pieczone szparagi z serem feta
OMLET ZE SZPARAGAMI
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 4 jajka rozmiar L
– 6-7 zielonych szparagów
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała szalotka
– sól, pieprz
– oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby przygotować jednolite „ciasto” na omlet.
- Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekaj. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 mm plasterki. Główki zostaw niepokrojone.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub oliwę i podsmaż czosnek, szalotkę i plasterki szparagów, z dodatkiem szczypty soli. Główek nie smaż, są zbyt delikatne i nie potrzebują wcześniejszej obróbki. Smaż 2-3 minuty aż warzywa się zeszklą.
- Rozłóż warzywa na całej patelni i wlej w nie przygotowaną masę jajeczną, wtedy dołóż główki szparagów i przykryj patelnię pokrywką aby usmażyć omlet. Pokrywka umożliwi Ci ścięcie jajek od wierzchniej strony, bez konieczności obracania delikatnego omletu. Smaż przez kilka minut aż potrawa będzie gotowa.
- Omlet podawaj od razu po usmażeniu.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!