Prosty i naprawdę smaczny obiad który nie należy do najtrudniejszych. A warto go zrobić i podać z makaronem sojowym lub ryżem, choć super będzie smakowała także jako dodatek do pieczywa, możecie z nią zrobić pyszną orientalną kanapkę.
Polecam Wam także inne przepisy:
– kaczka z pigwą
– pierogi z kaczką
– rosół z kaczki
– ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– pad thai z kurczakiem
– domowy makaron
Przygotowanie: 40 minut + marynowanie
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 piersi kacze
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 1 łyżka sosu sojowego jasnego
– łyżeczka płynnego miodu
– makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania
– ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę).
- Kaczkę zamarynuj w mieszance sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Natrzyj nim piersi z obu stron i pozostaw na minimum 30 minut lub dłużej.
- Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kiedy skórka będzie już chrupiąca odwróć kaczkę i smaż po drugiej stronie do lekkiego zrumienienia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z patelni odlej większość tłuszczu, i wstaw obsmażone piersi do piekarnika na 8-13 minut w zależności od wielkości piersi czy stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać. Jeśli Twoja patelnia nie ma plastikowych elementów możesz kacze piersi włożyć do piekarnika na patelni, w przeciwnym razie użyj naczynia żaroodpornego, które musisz rozgrzać razem z piekarnikiem.
- Po wyjęciu kaczki z piekarnika połóż ją na na desce do krojenia lub talerzu i pozwól odpocząć przez 5 minut.
- Podawaj kaczkę pokrojoną w grubsze plastry z makaronem sojowym lub ryżem, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki z kiełków fasoli mung.
SMACZNEGO!
3 comments
Czy ja mogę zapytać o te piękne kocyki na których jest sfotografowana pierś z kaczki?? Poszukuje takich 🙂
koce kupowałam kilka lat temu w Jysk, ale mają skoro domieszki sztucznych materiałów i są bardziej ozdobne, bo słabo grzeją.
Uwielbiam ten przepis! Prosty i smaczny! U mnie dziś z frytkami z batatow I pomidorki cherry z sosem balsamicznym.