To pyszne nogi z kaczki w genialnym sosie winnym, z dodatkiem dużej ilości suszonych moreli oraz innymi warzywami i dodatkami. Wystarczy, że podsmażysz wcześniej na patelni nogi kaczki, doprawione solą i pieprzem, a później na tej samej patelni zrobisz pyszny sos z podanych składników.
Teraz już tylko należy zalać przygotowanym sosem kaczkę, wstawić do piekarnika i piec zgodnie z wytycznymi poniżej w przepisie. Danie jest zatem bardzo proste w przygotowaniu, a kaczka w czerwonym winie z morelami wychodzi przepyszna!
NA ŚWIĘTA LUB RODZINNY OBIAD
Takie nogi kaczki w czerwonym winie z morelami są idealnym pomysłem na świąteczny obiad lub inną rodzinną uroczystość. Słodycz moreli i marchewki, wytrawność wina, wyrazistość sosu worcestershire, to wszystko tworzy idealną kompozycję, tak fantastycznie dopełniającą kacze mięso.
Jeśli lubicie dania mięsne, to zapraszam Was także do przepisów na:
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak w cieście kokosowym
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem
Pierś kaczki z żurawiną
Rolady schabowe nadziewane serem
Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie pomidorowym
Kotleciki ziemniaczane z szynką i serem
Domowy kebab w bułce
Polędwiczki z kurkami
Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami
KACZKA W CZERWONYM WINIE
Przygotowanie: 2 h
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 6 udek z kaczki
- sól morska i pieprz mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża marchewka, lub 2 mniejsze
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 150 ml soku z pomarańczy
- 15-20 suszonych moreli
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180o C.
- Kaczkę umyj, dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem i smaż na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zrumienią nogi z obu stron.
- W tym czasie obierz i pokrój marchewkę na 1-2 cm kawałki. Jeśli jest duża, przekrawaj je jeszcze na pół.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój na 2-3 części każdy.
- Usmażone nogi zdejmij z patelni i włóż do naczynia w który będą zapiekane. Na ten sam tłuszcz włóż marchewkę i czosnek, krótko podsmaż po czym dodaj morele, rozmaryn i smaż jeszcze minutę.
- Wlej sok pomarańczowy, dodaj koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, miód i czerwone wino. Jeszcze chwilę podgrzewaj, aż sos stanie się gorący i wszystko się połączy.
- Sosem zalej kaczkę i wstaw do piekarnika.
- Piecz następująco: 30 pierwszych minut bez przykrycia, po 30 minutach przykryj kaczkę pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej i piecz kolejne 30 minut, a po nich zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 20-30 minut do zrumienienia i miękkości.