Klasyczny przepis na pyszne danie mięsne, idealne na weekendowy obiad lub na wizytę znajomych czy rodziny. Dzięki temu że wybierzecie polędwicę, mięso będzie pyszne i soczyste, spada ryzyko że przygotujecie coś zbyt twarde lub wysuszone. Danie przygotowałam z polędwicy wieprzowej, choć jeśli macie wołową to jeszcze lepiej 🙂 Do tego rodzaju mięsa idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane lub kasze które także wchłoną sos. Jeśli jeszcze nie macie swojego przepisu na puree, zobaczcie jak zrobić klasyczne puree ziemniaczane.
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik z winie
– żeberka barbecue
– kotlet schabowy
– pulled pork
– gulasz z wołowiny w piwie
– kurczak na butelce piwa
– gicz cielęca w warzywach
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300-400 g polędwicy wieprzowej
– 200 g kurek
– 2 łyżki oliwy
– pół białej posiekanej drobno cebuli
– 50 ml białego wina
– 4 łyżki śmietany 18% lub bardziej tłustej
– sól, pieprz
– koperek do posypania
Przygotowanie:
- Polędwicę oczyśćcie z błonek i pokrójcie w 1,5-2 cm plasterki.
- Kurki oczyśćcie, opłukajcie pod bieżącą wodą uważając aby nie stały inne zbyt długo w wodzie. rozłóżcie je na ręczniku papierowym aby nieco przeschły.
- W głębokiej patelni wlejcie oliwę i dodajcie posiekaną drobno cebulę. Jak cebula się zeszkli (ok 2 minut), dodajcie kurki i smażcie kolejne 2 minuty.
- Kurki zgarnijcie w jeden punkt patelni i włóżcie mięso, tak aby miało trochę przestrzeni i mogło się usmażyć a nie udusić. Mięso powinniście smażyć ok 2 min z każdej strony. Po usmażeniu doprawcie całość sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Do mięsa wlać wino i przez 2 minuty odparować, a następnie do wina dodać śmietanę, możecie ją zahartować wcześniej odrobiną sosu aby ta nie zważyła się. Dusić całość jeszcze 1-2 minuty, w razie potrzeby doprawić i podawać.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami






2 comments
Hej- interesuje sie kuchnia i duzo gotuje i podstawowa zasada – niesmazenia niczego na oliwie a jeszcze bardziej podstawowa, niesmazenia a tak naprawde chodzi o duszenie grzybow na zadnym innym tluszczu niz maslo (moze byc klarowane). Jestem ciekawa skad ten nowatorski pomysl z oliwa do kurek? Co ma na cu uzycie oliwy w tym przepisie? Wg mnie takie danie nie ma smaku ani aromatu kurek.
Oczywiście że grzyby mają fantastyczny aromat po usmażeniu na oliwie. Tak naprawdę oliwa jest głównym tłuszczem używamy przeze mnie do smażenia, jej wysoka temperatura spalania umożliwia smażenie większości rzeczy, a jej właściwości pokazują że jest to najlepszy tłuszcz. Celowo ograniczam do minimum użycie olejów gównie rzepakowego.