Czy szaszłyki zawsze muszą być takie same? Czasem mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki i obłędnie smakować.

Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– pierś z kurczaka
– ok 15 suszonych pomidorków z zalewy oraz 3-4 łyżki zalewy
– kilka plasterków szynki parmeńskiej- kilka listków bazylii
– 5-7 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyczki namoczcie w wodzie aby nie paliły się podczas pieczenia.
Piersi kurczaka rozkrójcie i rozbijcie tłuczkiem. Na rozbite kotlety nałóżcie szynkę parmeńską. Pomidory wraz z zalewą rozdrobnijcie w mikserze. Pastą w ten sposób powstałą nasmarujcie mięso. Dodajcie sól, pieprz i bazylię. Zawińcie i pokrójcie na mniejsze kawałeczki a następnie nadziejcie na patyczki aby uzyskać szaszłyki takie jak na moich zdjęciach. Wymaga to chwili czasu ale efekt jest piękny 🙂
Ułóżcie szaszłyki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Zapiekajcie w piekarniku w temperaturze 180 st przez ok 20 min. Ja podałam z sałatką ze szpinaku i ryżem.
Smacznego!



Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami






4 comments
Jakie to ladne! Juz sobie wymyslam, ze czesc mozna posmarowac taka pasta z suszonych pomidorow, a czesc moze tradycyjnym bazyliowym pesto? Wiecej takich inspiracji, prosze! 🙂
postaram się inspirować 🙂 a z pesto też brzmi pysznie
ale pięknie wyglądają
Wygląda przepysznie i to takie moje połączenie smaków