Wiele razy robiłam kaczkę, zarówno w całości jak i w mniejszych porcjach jak piersi czy same nogi. Ale po raz pierwszy moja kaczka była tak obłędnie mięciutka i przepyszna. Naprawdę tu nie trzeba wiele, a sos, jaki zaproponowałam Ci poniżej, możesz podmienić na inny. Doskonale pasuje tu sos typu bbq, sos żurawinowy lub inny, o słodko-wyrazistym smaku.
Zdecydowanie namawiam Cię do przetestowania tego przepisu. Obiecuję, że jak zrobisz przynajmniej raz kaczkę tym sposobem, to będziesz robił/a tak ją już zawsze!
IDEALNIE MIĘKKIE MIĘSO
Sekretem tej idealnie miękkiej kaczki jest długi czas pieczenia. Dodatkowo nie wymaga on przykrywania kaczki, bo przy temperaturze 150o C wystarczy obracać kaczkę co 40-50 minut, a kaczka wyjdzie idealnie miękka w środku z pysznie chrupiącą skórką!
Jeśli lubicie dania mięsne, to zapraszam Was także do przepisów na:
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak w cieście kokosowym
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem
Pierś kaczki z żurawiną
Rolady schabowe nadziewane serem
Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie pomidorowym
Kotleciki ziemniaczane z szynką i serem
Domowy kebab w bułce
Polędwiczki z kurkami
Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami
KACZKA Z SOSEM JACK DANIELS
Przygotowanie: 3,5 h
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
–1 kaczka 1,7-2kg
– sól i pieprz
Składniki sos Jack Daniels:
– 250 g ananasa z puszki (mniej więcej 200 g owocu i 50 g soku)
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 100 ml whisky Jack Daniels (lub innej)
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
– 4 łyżki sosu teriyaki
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1/2 cebuli startej na tarce
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 150o C.
- Kaczkę umyj, dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Przygotuj albo spore naczynie do zapiekania, albo głębszą blaszkę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.
- Kaczkę dopraw z każdej strony solą oraz pieprzem i bez przykrywania włóż do piekarnika. Piecz przez 3,5 h, obracając mięso co 40-50 minut.
- Od razu lub na min 50 minut wcześniej zacznij przygotowywać sos whisky. Dodaj do garnka niemal wszystkie składniki, oprócz 50 ml (połowy) whisky Jack Daniels. Sos gotuj do czasu, aż cukier się rozpuści, a ananas zmięknie na tyle, że łatwiej go będzie zblendować. Wystarczy około 10-15 minut.
- Sos zblenduj, aby był w miarę jednolity i dodaj na koniec pozostałą część whisky. Gotuj już tylko chwilkę.
- Na pół godziny przed końcem pieczenia, po ostatnim obróceniu kaczki nasmaruj ją sosem whisky.
- Po upieczeniu wyjmij kaczkę z piekarnika, odstaw na 5-10 minut i raz jeszcze nasmaruj sosem. Podawaj kaczkę z ulubionymi dodatkami i pozostałym sosem.