Z zielonego groszku zrobicie pyszną pastę kanapkową która genialnie smakuje z jajkiem w koszulce na świeżym domowym pieczywie. Co tu dużo mówić, to śniadanie idealne 🙂
Szukasz pomysłów na pyszne śniadanie? Oto kilka moich przepisów:
– bajgle
– bajgle z pulled pork
– najlepsza jajecznica
– tosty francuskie
– szakszuka
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– kanapka z camembert i żurawiną
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
KANAPKA Z PESTO Z ZIELONEGO GROSZKU
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 200 g mrożonego zielonego groszku
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 jajka
– 1 łyżka octu
– sól, pieprz
– pieczywo do kanapek, skorzystaj z moich przepisów na pieczywo
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelnię dodaj warzywa i smaż aż się zeszklą, a następnie dorzuć zielony mrożony groszek. Jeśli dodasz zamrożony po prostu go podsmażaj z warzywami przez około 10 minut, a jeśli groszek rozmrozisz wcześniej skróć ten czas o 3 min i dodaj 2-3 łyżki wody. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu do smaku.
- Jak groszek zmięknie przerzuć wszystko do blendera, dodaj oliwę z oliwek i miksuj wszystko. Ja zwykle zostawiam 1/3 groszku i blenduję resztę, a później dodaję pozostawiony groszek. Dzięki temu moje pesto ma ciekawą strukturę. Warto na koniec doprawić jeszcze pesto według własnych upodobań smakowych.
- W międzyczasie w garnku zagotuj wodę (około 1,5 l) i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Za pomocą łyżki zrób w garnku wir, mieszając energicznie w jedną stronę. Jajko wlej z miseczki do środka wiru i przestań mieszać. Jajko powinno gotować się 3-4 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową i połóż na kanapce z pesto z groszku.
- Podawaj od razu.
SMACZNEGO!