Spróbujcie podać kaszankę w nieco odmienny sposób. Usmażcie, ułóżcie ładnie na talerzu, dodajcie duszone jabłka i figi. Całość wyjdzie genialnie, połączenie słonego i słodkiego.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z kalafiora
– kaszanka z jabłkiem
– placki serowe z jabłkiem
– racuchy z jabłkami
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 150 g kaszanki
– 1 jabłko
-3-4 łyżki modu pitnego
– 1 figa
– ew odrobina świeżego chilli do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Wybierzcie kaszankę która nie rozpadnie się za bardzo podczas smażenia. Pokrójcie ją w grube plastry i podsmażcie na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej kaszankę smażyć bez zdejmowania skórki, a tą zdjąć dopiero po usmażeniu.
- Na drugiej patelni podduście przez 5-6 minut jabłko pokrojone w plastry z dodatkiem modu pitego. Jabłka powinny nieco zmięknąć.
- Ułóżcie całość na talerzu – piętro podsmażonej kaszanki, duszona jabłka, koleje piętro kaszanki i jabłek. Górę możecie przyozdobić pokrojoną figą i dodać nieco chilli.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Kaszanka z jabłkiem
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
8 Review(s) Based on
5 comments
Polecema wypróbować z gruszką ( słodziutka sprawa;), ale doradzam też piec kaszankę w folii i piekarniku, smażenie zawsze wtrąca pewne walory smakowe ( mowa nie tylko o kaszance)
Wieki całe już kaszanki nie jadłam!
Narobiłaś mi apetytu… 🙂
Kiedyś jako dziecko jadałam kaszankę dość często. Obecnie za nią nie przepadam.
Wybierzcie kaszankę która nie rozpadnie się za bardzo podczas smażenia. Tylko gdzie taką kupić ?
Znakomite połączenie i uzupełniające się smaki. Jestem zachwycony jak z kaszanki i jabłka można wyczarować coś niesamowitego- i dla „prostego ludu”, i dla wybrednego podniebienia. Danie proste, a zachwyca.
Dziękuję za inspirację.