Klopsiki bez mięsa, bardzo proste w przygotowaniu z dosłownie kilku składników, które prawdopodobnie masz w domu w swoich szafkach kuchennych. Takie dania bardzo lubię, bo są niezwykle smaczne i potrafią zaskoczyć każdego!
Zapraszam Cię też do innych przepisów:
Boczniaki w chrupiącej panierce
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Placki z czerwonej cebuli
Pieczone bataty z kozim serem
Kotlety z kaszy gryczanej
Pita z falafelem i hummusem
Kopytka z batatów
Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli
Burger z kalafiora
Kotleciki z cukinii z serem feta
KLOPSIKI Z CIECIERZYCY
Przygotowanie: 45 minut
Porcje: 2-3
Składniki klopsiki:
– 400 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
– 1 szklanka panko lub grubej bułki tartej
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1-2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Składniki sos:
– 1/2 szklanki ostrego sosu pomidorowego (jeśli wolisz łagodne klopsiki dodaj ketchup zamiast ostrego sosu)
– 1-2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (ale tylko jeśli sos będzie rzadki)
– świeży szczypiorek, pietruszka lub kolendra do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 190o C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Do misy robota włóż ciecierzycę i krótko pulsacyjnie ją rozdrobnij. Mają pozostać niewielkie grudki. Wtedy dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy oraz panko. Wlej też sos sojowy i spróbuj, bo może zrobić się zbyt słone. Jak smak będzie ok, dodaj surowe jajko i wszystko wymieszaj.
- Z masy lep pulpeciki średnich rozmiarów i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjdzie Ci 14-18 sztuk, w zależności od wielkości. Pulpeciki nasmaruj olejem za pomocą pędzla kuchennego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz je przez 30 minut, obracając z połowie.
- W tym czasie w garnku przygotuj sos z ostrego sosu pomidorowego (ja wybrałam sos sriracha, ale jeśli to zbyt ostra wersja dla Ciebie to wybierz łagodny lub pikantny ketchup), sosu sojowego i odrobiny mąki kukurydzianej, jeśli sos będzie zbyt rzadki. Ma on mieć konsystencję gęstej śmietany. Podgrzej go tuż przed wyjęciem pulpecików z piekarnika.
- Po upieczeniu klopsików dodaj je do sosu i bardzo delikatnie wymieszaj, tak aby pulpeciki się nie uszkodziły, ale obtoczyły w ciepłym sosie. Posyp szczypiorem, pietruszką lub kolendrą i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Czy mogę prosić o przepis na sałatkę z tła?
Wygląda bardzo apetycznie:-)
za kilka dni pojawi się na blogu 🙂