Czasem zaglądasz do lodówki i widzisz tam kawałek mięsa. Szybkie zastanowienie co z nim zrobić i na stole zwykle ląduje coś klasycznego i standardowego. A może by tak odmienić klasyczne kotlety z indyka lub kurczaka, podać z zaskakującymi i aromatycznymi dodatkami? Takie własnie jest to danie. Kofty z mielonego indyka pełne smaków, do tego rzodkiewkowy jogurt z czosnkiem, kasza i dodatki. Obiad idealny 🙂
Zajrzyj też do przepisów na:
azjatyckie pulpeciki z indyka
– falafel
– zapiekanki z pieczarkami
– cordon bleu z kurczaka
– kebab z kurczaka
– sałatka gyros
– domowe cheeseburgery
– pizza z salami
– pizza z szynką i pieczarkami
KOFTY Z INDYKA
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 400-500 g piersi z indyka lub innej części indyka (mielonego lub do zmielenia w domu)
– 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczki kminu rzymskiego
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżeczki świeżych przypraw: kolendra, mięta, natka pietruszki
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– 200 ml jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku czosnku
– 10 rzodkiewek
– sok z połowy cytryny
– podawać z kaszą lub ryżem oraz ulubioną surówką (świetnie będzie pasowała surówka z białej rzodkwi)
Przygotowanie:
- Mięso zmiel jeśli masz je w całości. Do mięsa dodaj posiekane świeże przyprawy (dowolny mix), sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Do mięsa dodaj jajko i bułkę tartą i wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni.
- Z doprawionego mięsa twórz kotleciki okrągłe lub podłużne i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kotleciki przez 12-14 minut w temperaturze 180 st C.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki obiadu. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połóż na sitku z drobnymi oczkami i dodaj szczyptę soli, dzięki temu odcedzisz nadmiar wody.
- Rzodkiewkę wymieszaj z jogurtem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.
- Na talerze wkładaj rzodkiewkowy jogurt, układaj na nim kofty z indyka. Podawaj z kaszą lub ryżem i surówką.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł