Pierś lub polędwiczka kurczaka, lub indyka to naprawdę doskonały dodatek do makaronu powodujący, że danie robi się bardziej sycące. W przypadku kurczaka często wybieram piersi, ale przy indyku wolę polędwiczki, bo są bardziej soczyste i łatwiej je przygotować.
Chcę wam też polecić ten sos, w którym przygotowałam danie. To niby klasyczny sos pomidorowy, do którego użyłam passaty, nieco koncentratu dla bardziej pomidorowego smaku, a także śmietany dla zrównoważenia całości. Ale to dodatek mozzarelli jest tu kluczowy. Ser rozpuści się w sosie i spowoduje, że sos nie tylko nabierze znakomitego smaku, ale także stanie się pysznie ciągnący.
Możesz w najbliższych dniach zrobić ten makaron z indykiem i mozzarellą, albo przygotować własną wersję tego dania, wymieniając indyka na kurczaka, dodając więcej warzyw czy inny zestaw przypraw. Warto mieć jednak taki przepis bazowy, od którego można wyjść!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z INDYKIEM I MOZZARELLĄ
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu (penne, farfalle, spaghetti, właściwie dowolny)
– 300-400 g polędwiczki z indyka
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 czerwona lub żółta cebula
– 100 ml passaty pomidorowej
– 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 czubate łyżki śmietany 18%
– przyprawy do indyka: po pół łyżeczki soli, pieprzu, granulowanego czosnku, wędzonej papryki i ostrej papryki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1/3 szklanki świeżych listków bazylii + dodatkowe do podania
– 1 kulka świeżej mozzarelli (lub dwie, jeśli chcecie, aby całość była jeszcze bardziej serowa i ciągnąca)
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotowania i zachowaj ją do sosu.
- W czasie gotowania się makaronu pokrój drobno czosnek oraz cebulę. Pokrój także indyka w niewielką kostkę i dopraw przyprawami do indyka wskazanymi na liście składników. Możesz także użyć własnego zestawu przypraw.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż indyka, aż przestanie być surowy. Wtedy dodaj cebulę i czosnek i smaż jeszcze około minuty, maksymalnie 2 minuty, aż warzywa się zeszklą.
- Na patelnię dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, śmietanę, chochlę wody z gotowania się makaronu, oregano, posiekaną świeżą bazylię i jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste dania to jeszcze nieco ostrej papryki.
- Wszystko wymieszaj i dodaj do sosu ugotowany makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można jeszcze dodać nieco wody, a następnie do całości włożyć mozzarellę, rozrywając ją dłońmi na małe kawałki. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż mozzarella rozpuści się w sosie i gotowe.
- Makaron przekładaj na talerze, dodawaj listki świeżej bazylii i podawaj.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzindykiemimozzarella-1-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzindykiemimozzarella-2-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzindykiemimozzarella-1.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
Obłędne <3