Pierś lub polędwiczka kurczaka, lub indyka to naprawdę doskonały dodatek do makaronu powodujący, że danie robi się bardziej sycące. W przypadku kurczaka często wybieram piersi, ale przy indyku wolę polędwiczki, bo są bardziej soczyste i łatwiej je przygotować.
Chcę wam też polecić ten sos, w którym przygotowałam danie. To niby klasyczny sos pomidorowy, do którego użyłam passaty, nieco koncentratu dla bardziej pomidorowego smaku, a także śmietany dla zrównoważenia całości. Ale to dodatek mozzarelli jest tu kluczowy. Ser rozpuści się w sosie i spowoduje, że sos nie tylko nabierze znakomitego smaku, ale także stanie się pysznie ciągnący.
Możesz w najbliższych dniach zrobić ten makaron z indykiem i mozzarellą, albo przygotować własną wersję tego dania, wymieniając indyka na kurczaka, dodając więcej warzyw czy inny zestaw przypraw. Warto mieć jednak taki przepis bazowy, od którego można wyjść!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z INDYKIEM I MOZZARELLĄ
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu (penne, farfalle, spaghetti, właściwie dowolny)
– 300-400 g polędwiczki z indyka
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 czerwona lub żółta cebula
– 100 ml passaty pomidorowej
– 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 czubate łyżki śmietany 18%
– przyprawy do indyka: po pół łyżeczki soli, pieprzu, granulowanego czosnku, wędzonej papryki i ostrej papryki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1/3 szklanki świeżych listków bazylii + dodatkowe do podania
– 1 kulka świeżej mozzarelli (lub dwie, jeśli chcecie, aby całość była jeszcze bardziej serowa i ciągnąca)
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotowania i zachowaj ją do sosu.
- W czasie gotowania się makaronu pokrój drobno czosnek oraz cebulę. Pokrój także indyka w niewielką kostkę i dopraw przyprawami do indyka wskazanymi na liście składników. Możesz także użyć własnego zestawu przypraw.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż indyka, aż przestanie być surowy. Wtedy dodaj cebulę i czosnek i smaż jeszcze około minuty, maksymalnie 2 minuty, aż warzywa się zeszklą.
- Na patelnię dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, śmietanę, chochlę wody z gotowania się makaronu, oregano, posiekaną świeżą bazylię i jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste dania to jeszcze nieco ostrej papryki.
- Wszystko wymieszaj i dodaj do sosu ugotowany makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można jeszcze dodać nieco wody, a następnie do całości włożyć mozzarellę, rozrywając ją dłońmi na małe kawałki. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż mozzarella rozpuści się w sosie i gotowe.
- Makaron przekładaj na talerze, dodawaj listki świeżej bazylii i podawaj.
1 comments
Obłędne <3