Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na ziemniaczane kotlety. To przepis idealny do tego aby wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjecie na obiad. Pokażę Wam tu podstawową wersję, możecie jednak urozmaicić kotlety dodając na przykład suszone pomidory, ser feta lub inny zestaw przypraw świeżych lub suszonych. Ciekawym pomysłem może być także nafaszerowanie kotletów pieczarkami.
Przepis na smażone kotlety ziemniaczane to także powód, aby porozmawiać chwilę o smażeniu, ilości tłuszczu i naszym zdrowiu. Marka Florina stworzyła właśnie jedyną w Polsce patelnię posiadająca system Oil Control, dzięki któremu wlejecie dokładnie taką ilość oleju, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie fizjologiczne na nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak to możliwe? Wewnątrz naczynia znajdują się 2 okręgi, do których wlać można 5 lub 10 gram tłuszczu (dzienne zapotrzebowanie wynosi 20 g).
Patelnię pokryto innowacyjną powłoką o trójwarstwowej strukturze – TeflonTM Radiance, która zawiera cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej przyśpieszające nagrzewanie się naczynia aż o 25%. Dzięki temu o 1/4 spada zużycie energii podczas codziennego przyrządzania posiłków. Powłoka TeflonTM Radiance jest wysoce odporna na ścieranie i zadrapania.
A kupując patelnię Florina dostaniecie teraz jeden z 6 rodzajów oleju Kujawski 🙂
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
KOTLETY ZIEMNIACZANE
Ilość porcji: 4 kotlety
Przygotowanie: 20 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków
Składniki:
– 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 mała cebula
– 1 duży ząbek czosnku
– mały pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
– bułka tarta do obtaczania kotletów
– olej roślinny do smażenia
– ew. chilli, natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, wystudź i za pomocą praski zrób z nich puree. Ziemianki nie muszą być idealnie zgniecione, niewielkie grudki nie będą przeszkadzały w kotletach.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce oleju zeszklij cebulę przez 4-5 minut. Cebulę dodaj do ziemniaków, dodaj także zgnieciony za pomocą praski czosnek, oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelnię Florina wlej 10 g tłuszczu (ilość pokazuje Ci większy okrąg na patelni). Smaż kotlety przez 4-6 minut z każdej strony, aż zrobią się złociste i podgrzeją się w środku. Kotlety możesz podawać z dodatkiem natki i pokrojonego chilli, idealnie smakują z sałatką lub lekkim sosem jogurtowym. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
– kotlet serowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Bardzo lubię kotlety ziemniaczane. Ja swoje wzbogacam też curry.
To ciekawy pomysł. Gotowej przyprawy curry dostępnej w sklepach nie lubię, bo nie ma ona nic wspólnego z tą mieszanką. Ale mam prawdziwe curry przywiezione z Bali, ono na pewno będzie super do takich kotletów.