Zupa pomidorowa gości u mnie od zawsze, robiłam ją w niezliczonej ilości wersji. Ale tym razem postawiłam na niesamowite dodatki, pieczoną paprykę, suszone pomidory i genialne przystrojenie, które przypomina sałatkę caprese. I wiecie co? To najlepszy krem z pomidorów jaki zrobiłam i jadłam!
Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z pomidorów
– krem z pieczonych pomidorów
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– Burrata z pomidorami i szynką parmeńską
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z POMIDORÓW CAPRESE
Przygotowanie: około 20 minut + czas pieczenia papryki
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 6 dużych pomidorów lub 2 puszki 400 g pomidorów krojonych
– 1 pieczona czerwona papryka (możesz użyć papryki pieczonej z zalewy)
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 6-7 suszonych pomidorów w zalewie
– świeże listki bazylii
– 700 ml bulionu warzywnego (tylko do wersji ze świeżymi pomidorami)
– 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa extra vergine lub oliwa z chilli do polania przy podaniu
– 1 kulka mozzarelli burrata lub klasycznej mozzarelli
– sól i pieprz
– do podania: śmietanka, świeże zioła, bazyliowe pesto lub grzanki
WYKONANIE:
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz świeżych. Cebulę i czosnek pokrój na niewielkie kawałki, nie muszą być identyczne, zupę i tak zblendujesz na koniec.
- Pieczenie papryki: jeśli nie masz gotowej już upieczonej papryki w zalewie zrób to samodzielnie. Nasmaruj paprykę oliwą, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub upiecz paprykę w woreczku do pieczenia. Piecz ją przez 20-25 minut w 180 st, a następnie pozostaw w woreczku lub włóż ją do woreczka jeszcze wtedy, kiedy jest gorąca, potrzymaj przez kilka minut, a dużo łatwiej zdejmiesz skórkę. Pozbaw paprykę skórki, gniazda nasiennego i pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku na 2 łyżkach oliwy podsmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj krojone pomidory i gorący bulion lub 2 puszki pokrojonych pomidorów wraz z sosem. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy (wybierz te w oleju). Gotuj przez 10 minut.
- Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw ją odrobiną soli i pieprzu.
- Przełóż zupę do miseczek, polej oliwą extra vergine lub oliwą smakową z dodatkiem chilli. Możesz wybrać też inny smak oliwy, idealna będzie bazylia lub czosnek. Połóż na zupie porwane kawałeczki mozzarelli burrata oraz po kilka listków świeżej bazylii. Podawaj!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł