Ta zupa nie dość że ma cudowny zielony kolor, to zaciekawia smakiem w którym wyczuwalną nutę stanowi mięta. Jeśli chcesz nieco odchudzić zupę zrezygnuj z boczku przy podaniu, sama smakuje wystarczająco dobrze.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
– 400 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
– 1 por
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 650 ml wody
– 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– śmietana lub jogurt grecki do podania
– sól i pieprz
– 4 plastry parzonego lub wędzonego boczku do podania
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od posiekania szalotek, czosnku i pora (tylko białej części). Nie muszą być posiekane drobno, zupa i tak będzie zblendowana po ugotowaniu. Warzywa wrzućcie d garnka na podgrzaną oliwę i przesmażcie 3-4 minuty. następnie wlejcie wodę i zagotujcie, pop czym dodajcie zielony groszek. Gotujcie zupę 8 minut, po czym doprawcie ją solą i pieprzem. Dodajcie posiekaną miętę i zblendujcie całość. Możecie przed blendowaniem wyciągnąć kilka groszków do przystrojenia zupy. Zupę włożyć do miseczek, dodać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego, a na wierch położyć boczek. Boczek możecie przygotować w piekarniku lub na suchej patelni, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Smacznego!
Polecam także:
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł