Krewetki wg tego przepisu są wyjątkowo smaczne i proste do przygotowania. Robi się je w 20 min, zatem nie wymagają czasu ani zbyt wielu przygotowań. Dosłownie kilka składników i potrawa gotowa.
Czas przygotowania:
Składniki:
– 0,5 kg krewetek
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 100-150 ml białego wytrawnego wina
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili w całości posiekana
– pieprz
– siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Jeśli kupiliście zamrożone krewetki, wyjmijcie je ,min 1 h wcześniej i wyłóżcie z opakowania. Niech rozmarzną same. Ja najczęściej wybieram krewetki już obrane ze skorupek – najłatwiej je jeść.
Na oliwie podsmażcie posiekany w cienkie plasterki czosnek, papryczkę chili. Dorzućcie krewetki i po chwili dodajcie wino oraz pomidory. Duście na średnim ogniu ok 10 min. Wyłóżcie do głębokich talerzy i posypcie natką pietruszki. Posypcie świeżo mielonym pieprzem.
Sposób podania: ja najbardziej lubię krewetki podane ze świeżo upieczonymi bułeczkami, z dodatkiem masła smakowego. Robię zawsze dwa rodzaje masła: ziołowe i czosnkowe. Pieczywo świetnie nadaje się do maczania w sosie z krewetek.
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
1 comments
pięknie wyglądają! uwielbiam krewetki