Już wiecie, że jedno z moich ulubionych dań z owoców morza to krewetki w białym winie. Drugi najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na pyszne krewetki to zrobienie do nich sosu maślanego. Ale tym razem spróbowałam czegoś nowego, stworzyłam pyszny sos pomidorowy, dodałam trochę słonego sera feta i to był strzał w dziesiątkę. To nie tylko wygląda, to też genialnie smakuje!
Polecane przepisy z owocami morza:
– krewetki w maśle czosnkowym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– krewetki w białym winie – moje ulubione
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– przepis na ośmiornicę
– kalmary w czosnku
KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FETĄ
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- 500 g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka,
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
- 40-60 g sera feta
- natka pietruszki lub kolendry i cząsteczki cytryny do podania
- bagietka lub chleb na zakwasie, klasyczne lub czosnkowe masło do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Posiekaj warzywa: pokrój bardzo drobno czosnek, szalotkę. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku podgrzej oliwę i podsmażaj cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj paprykę i dalej podsmażaj.
- Do garnka dodaj pomidory oraz gorący bulion, a także sól i chilli. Gotuj sos około 10 minut aż sie zagęści, nieco ściemnieje i nabierze aromatu.
- Do sosu dodaj krewetki, jeśli używasz mrożonych rozmrażaj je wcześniej. Gotuj krewetki w sosie około 5-6 minut aż zrobią się różowe i ugotują się.
- Na krewetkach rozłóż pokruszony ser feta i wstaw całość na 5 minut do piekarnika, aby ser się lekko zrumienił i zapiekł.
- Krewetki rozłóż w głębokie talerze i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z domową bagietką i pysznymi smakowymi masłami takimi jak masło ziołowe i masło czosnkowe. Podaj do nich cząstki cytryny lub limonki, sok wzbogaci smak.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
1 comments
Ania, surowe jadłaś? 😂 Danie pyszne, ale podany czas przygotowania zdecydowanie zaniżony. Polecam pogotować krewetki dłużej 🙂