Krewetki w maśle czosnkowym

Już wiecie, że jedno z moich ulubionych dań z owoców morza to krewetki w białym winie. Drugi najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na pyszne krewetki to zrobienie do nich sosu maślanego. Tak częściej robi krewetki moja mama, ja nieco rzadziej bo ilość masła w tym daniu jest …. duża. Ale to muszę im przyznać że są naprawdę pyszne.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
krewetki w białym winie – moje ulubione
małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
– przepis na ośmiornicę
– kalmary w czosnku

KREWETKI W BIAŁYM WINIE

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

– 500-700 g krewetek średniej wielkości
– około 150 g masła
– 8-10 ząbków czosnku (tak naprawdę aż tyle)
– 1 papryczka chilli – opcjonalnie
– sól i pieprz
– świeżo posiekana natka pietruszki do podania
– cząstki limonki lub cytryny do podania

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania możesz użyć zarówno krewetki świeże jak i mrożone, te już lekko podgotowane i różowe lub krewetki szare surowe. Jeśli kupisz krewetkę w pancerzyku rekomenduję do tego dania ich zdjęcie przed podgrzewaniem w maśle.
  2. Przygotuj krewetki – jeśli istnieje taka potrzeba rozmróź, zdejmij pancerzyki, opłucz w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  3. W głębokiej patelni, woku lub szerokim i płaskim garnku roztop masło. Rób do na średnim ogniu. W tym czasie przygotuj sobie czosnek – przeciśnij go przez praskę.
  4. Do roztopionego masła włóż krewetki, czosnek i chilli jeśli używasz, wymieszaj i duś krewetki od 6 do 10 minut – te różowe krócej, te większe dłużej. Krewetka ma się podgrzać w sosie. Pamiętaj jednak aby nie za długo przygotowywać je bo mogą stać się zbyt twarde. Na koniec dopraw krewetki sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Krewetki rozłóż w głębokie talerze i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z bagietką i pysznymi smakowymi masłami takimi jak masło ziołowe i masło czosnkowe. Podaj do nich cząstki cytryny lub limonki, sok wzbogaci smak.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krewetki w maśle czosnkowym
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!