Mam dziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej. Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych.
Polecane przepisy:
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– kotlet schabowy
Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 2 h 20 min
Składniki:
– kilka plastrów pieczonej łopatki
– 150 ml sosu winnego z pieczenia łopatki
– 150 ml śmietany 30% do sosów
– 2 łyżeczka musztardy
– 6-8 suszonych pomidorów
– 1 łyżka posiekanej natki
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Łopatkę upiecz według przepisu na pieczoną łopatkę.
- Do małego garnuszka wlej sos z pieczenia łopatki, śmietankę, musztardę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Zagotuj na niewielkim ogniu. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, a następnej dodaj do niej 1-2 łyżkę gotującego się sosu. Tak przygotowaną mąkę wlej do sosu i wymieszaj, gotuj jeszcze minutę i gotowe.
- Sosem polej plastry łopatki, podawaj z kaszą/ziemniakami/ryżem oraz sałatką.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także inne przepisy:
– placek po węgiersku
2 comments
Wygląda przepysznie, zaś smakować musi jeszcze lepiej, bowiem połączenie musztardy i suszonych pomidorów jest niecodzienne, ale daje wspaniały aromat gorczycy i subtelny słony smak pomidorków.
Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro
Suszone pomidory mogą być ciekawym dodatkiem – chyba sprawdzę, czy mnie również zasmakuje 🙂