Sos bolognese najbardziej kojarzymy z klasycznym makaronem typu spaghetti i ta najczęściej jest podawany. Ale to danie możesz zrobić w inny, genialny sposób, tworząc pysznego jednogarnkowca z mniejszym makaronem oraz dodatkiem pysznego rozpuszczonego sera. Zobacz jakie to proste 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON BOLOGNESE JEDNOGARNKOWY
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 350 – 400 g mielonej wołowiny
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 200 ml gorącej wody
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passata pomidorowa i nieco mniej wody
– 250 g makaronu – możesz użyć rożnych np kolanek, u mnie rodzaj trivella
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki chilli
– 1 drobno posiekana marchewka
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 60 g startego sera (mieszanka Cheddaru i Mozzarelli)
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić.
- Przełóż podsmażone warzywa do miski a na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i dodaj mięso. Smaż mięso aż to przestanie być surowe, dość często mieszając.
- Do mięsa dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj, po czym dodaj podsmażone wcześniej warzywa, puszkę krojonych pomidorów oraz 100 ml gorącej wody i koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową w ilości 100 ml. Dopraw całość oregano, liściem laurowym, chilli, odrobiną pieprzu i soli. Duś całość około 20 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron, najlepiej gotować go minutę krócej, dogotuje się jeszcze w sosie.
- Po 20 minutach dolej ostatnie 100 ml gorącej wody, dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj wszystko. Możesz jeszcze doprawić jeśli potrawa tego potrzebuje.
- Makaron posyp tartymi serami i na niewielkim ogniu podgrzewaj jeszcze około 2 minut, najlepiej z wykorzystaniem pokrywki.
- Całość posyp natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
1 comments
Pychota!!!
Trochę przepis zmieniliśmy z uwagi na to, że trzeba było wykorzystać co jest w domu 😀 – ocet balsamiczny zamieniliśmy sosem sojowym, a zamiast sera tartego posypaliśmy kruszoną fetą, ale myślę, że mimo to smakowało podobnie jak w założeniu 😉
Proste, szybkie i sycące, dzięki za przepis, nie pierwszy z którego tu korzystamy i nie ostatni!