Ten makaron jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że go pokochacie! Najważniejsze jest dla mnie to, że potrzeba tu dosłownie kilku składników, 15 minut Twojego cennego czasu, a na Twoim talerzu będzie leżała idealna potrawa. Dokładnie tak rozumiem jedzenie!
Jeśli kochasz szybkie przepisy na dania obiadowe, to rozgość się u mnie na dłużej. Ja też pracuję zawodowo, czasem na przygotowanie i zjedzenie posiłku ma dosłownie kilka chwil, a nie lubię gotowych rozwiązań. A poza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów.
Do tego makaronu z boczkiem i szpinakiem wykorzystałam też pomidorki koktajlowe oraz czarne oliwki. W mojej ocenie jeszcze bardziej wydobędą smak tego dania, a o to właśnie chodzi. A do tego na stole robi się pięknie i kolorowo.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu farfalle lub innego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 100-150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 1 szalotka
- 3-4 ząbki czosnku
- 10-15 czarnych oliwek
- 6-10 pomidorków koktajlowych
- 80-100 ml białego wina (możesz zastąpić większą ilością wody z gotowania się makaronu)
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotowania się makaronu i zachowaj.
- Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół a oliwki albo na połówki, albo na 3-4 plasterki każdą z oliwek.
- Na dużej patelni podsmażaj najpierw drobno pokrojony boczek, aż wytopi się z niego sporo tłuszczu i nabierze koloru. Następnie dorzuć i krótko przesmaż drobno posiekaną szalotkę a po 1-2 minutach smażenia dorzuć czosnek. Krótko smaż i dorzuć pokrojone pomidorki oraz oliwki, a po 2-3 minutach śmietanę, białe wino i nieco wody z gotowania się makaronu, aby odpowiednio rozrzedzić sos.
- Sos dopraw solą i pieprzem i wrzuć do niego ugotowany makaron. Na koniec dorzuć jeszcze listki szpinaku i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty mieszając, aż sos otoczy makaron, a listki szpinaku zmiękną.
- Przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!