Proste i pyszne domowe pesto, makaron oraz mój sekret, czyli podpieczone pomidorki z dodatkiem oliwy i octu balsamico. To jest petarda! A do tego robi się to danie w ciągu 10 minut 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z PESTO I POMIDORKAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI MAKARON:
– 150-200 g makaronu spaghetti lub innego
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i świeżo mielony pieprz
– tarty parmezan do podania
– listki świeżej bazylii do podania
SKŁADNIKI PESTO:
–
– 2 szklanki świeżej bazylii
– 3-4 ząbki czosnku
– 8 łyżek tartego parmezanu
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych (jeśli nie masz możliwości zakupu możesz zastąpić je krojonymi migdałami)
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do blendera włóż wszystkie składniki zielonego pesto i zblenduj. Do makaronu zużyj 4-5 łyżek pesto, a resztę przełóż do słoiczka i do lodówki. Będzie do kolejnych dań.
- Pomidorki umyj. W miseczce wymieszaj oliwę i sos balsamico i nasmaruj mieszanką pomidorki, na koniec doprawiając je solą i pieprzem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i upiecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C. Pomidorki lekko popękają, możesz obrócić je w trakcie pieczenia na drugą stronę.
- Do gorącego makaronu dodaj domowe zielone pesto i wymieszaj. Przekładaj na talerze, a na makaronie układaj gorące pieczone pomidorki koktajlowe.
- Całość posyp tartym parmezanem lub innym dojrzewającym serem, ozdób listkami bazylii i podawaj.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Podpieczone pomidorki z dodatkiem oliwy i balsamico sprawiają, że zwykłe pesto zamienia się w coś kompletnie niezwykłego i gwarantuje mnóstwo przyjemności dla podniebienia. Robi się szybko, a sprawia naprawdę dużo radości. Jak zwykle inspirujesz! 🙂
Czy pomidorki w naczyniu żaroodpornym przykrywasz czy pieką się w otwartym naczyniu?
pieką się w otwartym :