/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Mam dziś dla Was przepyszny przepis makaronowy. To prosty makaron tagliatelle z sosem pomidorowym, który podaj z kawałkiem pieczonej fety. Pomidory i pieczona feta doskonale się komponują, a feta po upieczeniu robi się miękka i rozpływa się w ustach. Całość łączenie z pieczeniem fety zajmie Ci tylko 20 minut, więc to nie tylko pyszny, ale i szybki obiad.
PRODUKTY DO MAKARONU
Do przygotowania makaronu użyłam kilku produktów marki Helcom Premium, partnera tego przepisu. Bazą jest tu przepyszny sos z pomidorów smażonych w oliwie. Jest słodki, genialny do makaronu, jako dip czy do innych dań. Dobry skład i ten smak! Bardzo go wam polecam.
Aby urozmaicić mój makaron, dodałam do niego antipasti. Na talerzu z makaronem wylądowały papryczki czereśniowe zielone nadziewane hummusem Helcom Premium. Ale Helcom Premium ma jeszcze inne produkty z hummusem, pyszne suszone pomidory oraz czerwone papryczki. Będą idealnym dodatkiem do dań, przekąską na imprezę, składnikiem deski serów i przekąsek. Są pyszne i bardzo je polecam!
MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I SOSEM POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE: 20-25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu tagliatelle lub innego
– 1 słoiczek pomidorów smażonych w oliwie Helcom Premium
– 1 mała cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 kostka fety
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
– sól i pieprz
– świeże listki bazylii do podania
– parmezan do posypania
– kilka papryczek czereśniowych nadziewanych Helcom Premium na porcję
PRZYGOTOWANIE:
- Fetę przekrój na pół i połóż na papierze do pieczenia (ułatwi on później przełożenie fety na talerze). Wierzch fety nasmaruj oliwą z oliwek, dopraw suszonym lub świeżym oregano. Opcjonalnie możesz posypać fetę jeszcze ziarnami czerwonego pieprzu, dla smaku i wyglądu.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190o C. Piecz fetę przez 20 minut do miękkości.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej nieco wody z gotowania makaronu do sosu.
- Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Ja lubię czosnek pokroić w cienkie plasterki, dzięki czemu jest bardziej wyczuwalny i jeszcze lepszy.
- Na patelni na oliwie podsmaż najpierw cebulę, a jak się zeszkli, dorzuć czosnek. Podsmażaj około 2 minut, po czym dodaj słoik sosu ze smażonych pomidorów Helcom Premium i wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty i dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dolej nieco wody z gotowania się makaronu, aby sos zrobił się bardzo aksamitny.
- Makaron przełóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listki bazylii i połówkę upieczonej fety na każdą porcję. Na makaronie układaj nadziewane papryczki czereśniowe i podawaj.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Premium/