O tym makaronie krążą powoli legendy, ale naprawdę warto go spróbować bo jest MEGA prosty, MEGA pyszny i BARDZO szybki! Jedyne co musisz zrobić to wrzucić kilka produktów do naczynia żaroodpornego, upiec je, a następnie zgnieść i dodać do ugotowanego makaronu. Tylko tyle, a efekt Cię zaskoczy!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z POMIDORKAMI I FETĄ
Przygotowanie: 25 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250-300 g makaronu spaghetti
– pół szklanki oliwy extra vergine
– 4-6 ząbków czosnku
–15-20 pomidorków koktajlowych
– ok 200 g sera feta (kostka) – wybierz dobrej jakości fetę a nie produkt „fetopodobny”
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– pieprz
– listki świeżej bazylii do podania
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
– pół szklanki świeżych listków bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C.
- Do naczynia żaroodpornego włóż umyte pomidorki, ser feta, obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą, dopraw oregano oraz świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozgnieć pomidorki, czosnek oraz fetę za pomocą widelca, dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Posyp listkami świeżej bazylii i podawaj! Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
7 comments
Makaron z fetą i pomidorkami przenajsmacniejszy :))), pychotka – ja dodałam jeszcze cukinię ( najpierw troszkę ją przesmażyłam) , wszystko razem było doskonałe – dziękuję 🙂
Całkiem ok.
Robiłam z Favitą bo na niej się chowałam i dobra feta mi nie smakuje 🙈
Zrobiłam z większą ilością pomidorków i po rozgnieceniu sera dodałam baby szpinak, wyszło pysznie! Pierwszy raz dzieciakom smakowały te „liście”.
Ja Favity akurat bardzo nie polecam, zarówno ze względu na smak jak i jakość produktu. Lepiej postawić na dobrą prawdziwą fetę, efekt będzie o niebo lepszy.
czy pomidorki koktajlowe mozna zastapic papryczkowymi lub zwyklymi z galazki? 🙂
przyznam, że nie wiem co to są papryczkowe pomidory, choć siedzę w temacie a mój tata był hodowcą i twórcą nowych odmian pomidorów. Ale do meritum – można zastąpić innymi, jak są duże wymagają pokrojenia.
Makaron przepyszny , dodałam tofu,serdecznie polecam 😀