Wpisz i naciśnij Enter

Ciasto drożdżowe – topielec

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto drożdżowe – większość była po prostu za sucha. A mi się marzyło pyszne i wilgotne ciacho. Po kilku nieudanych próbach znalazłam ten przepis na topielca. I tak lubimy się już kilka dobrych lat 🙂

Polecam Ci inne moje ulubione domowe ciasta:
ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto dyniowo-czekoladowe
placek ze śliwkami
sernik z porzeczkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami

Przygotowanie:1,5 godziny

Składniki:
– 750 g mąki pszennej
– 4 jaja i 1 żółtko
– 10 dag (kostka) świeżych drożdży
– 1 kostka margaryny do pieczenia
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 cukier wanilinowy
– ew dwie garści rodzynek
– szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki wyjmijcie na 1 h przed przygotowaniem ciasta z lodówki. Wszystkie musi mieć temperaturę pokojową.
Zacznijcie od roztopienia margaryny – możecie to zrobić w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstawcie do przestygnięcia.
Drożdże połamcie rękami i połączcie z mlekiem oraz łyżeczką cukru. Odstawcie na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, jaja, oraz urośnięte drożdże. Połączyć ręką. Kiedy ciasto będzie stanowiło jednolitą masę do dużej miski wlać zimnej – lodowatej wody. Wrzucić ciasto i poczekać 10-15 min aż wypłynie na wierzch. Ciasto wyjąć i połączyć z pozostałymi składnikami – cukrem, cukrem waniliowym i np rodzynkami. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.
Piekarnik nastawić na 50 st i piec ok 10 min, a następnie zwiększyć temperaturę do 175 st i piec ok 40-45 min aż do uzyskania pięknej żółto-brązowej skórki.
Ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy przez odwrócenie.
SMACZNEGO!

drozdzzowe2 (1 of 1)

drozdzzowe1 (1 of 1)

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto drożdżowe topielec
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 comments

  1. Ach te drożdżówki ciężko się im oprzeć 😀

  2. pysznie wygląda, pysznie smakuje. Dzięki

    1. Alexandra – bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu. Ja robię go dość często i uważam ze jest to jeden z najlepszych przepisów na drożdżowe. Ale skoro próbowałaś i smakowało to już o tym wiesz 🙂

  3. Niestety roztopiony tłuszcz nie pojawia się dalej w przepisie. Kiedy go dodać? Ja to przegapiłem. Dodałam na koniec. Zobaczymy, co wyjdzie z tego. Pozdrawiam. Ewa