Te pieczone włoskie klopsiki są jednym z moich ULUBIONYCH! Przypominają niezwykle te, które gotowane są tradycyjne we włoskich tradycyjnych domach przez starsze i młodsze gospodynie, które kultywują włoską pyszną domową kuchnię.
Mimo że zrobione są w piekarniku, są niezwykle miękkie i genialnie soczyste. Naprawdę! Odpowiedni dobór składników, dodatkowy płyn w postaci buliony sprawią coś niezwykłego. A najlepsze jest to, że przygotujesz mięso, zrobisz mokrymi rękoma pulpety, włożysz do piekarnika i na spokojne możesz robić makaron oraz sos. Jest szybciutko!
A najważniejsze jest to, że ten mój przepis na makaron z sosem pomidorowym i klopsikami jest taką bazą, którą możesz modyfikować wedle własnego smaku i stanu lodówki. Do klopsów można dołożyć też mięso wieprzowe, możesz zmienić przyprawy, zamiast bulionu dodać mleko i już efekt będzie nieco inny.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I KLOPSAMI
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI MAKARON:
– 250 g makarony spaghetti lub innego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 50 ml wody lub białego wina
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki chilli
– 150 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka posiekanych filecików anchois
– listki bazylii do podania
– tarty parmezan do podania
SKŁADNIKI KLOPSY:
– 500 g mielonej wołowiny
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 180 ml bulionu
– 1/2 cebuli bardzo drobno posiekanej
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki oregano
PRZYGOTOWANIE:
- KLOPSIKI: Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Przygotuj bulion i dodaj do niego bułkę tartą. Następnie do miski dodaj mieloną wołowinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz i oregano. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą dłoni.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilż dłonie i ugniataj mokrymi spore pulpeciki. Układaj je na blasze. Tak przygotowane pulpety piecz przez 18-20 minut, w zależności od wielkości (moje się piekły 20 minut).
- MAKARON: Makaron spaghetti gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli do sosu planujesz użyć wody zamiast wina, odłóż najlepiej trochę wody z gotowania się makaronu.
- Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek na oliwie i dodaj anchois. Krótko podsmaż, dodaj passatę pomidorową, chilli, trochę soli i pieprzu. Teraz uzupełnij sos dodatkowym płynem – wodą lub winem. Podgrzewaj.
- Po ugotowaniu dodaj makaron i jeszcze chwilę podgrzewaj razem. Na koniec możesz do całości jeszcze dodać klopsy, ale uważaj, bo są one dość soczyste i delikatne, a i tak będą gorące po upieczeniu, więc podgrzewanie ich w sosie nie jest konieczne.
- Przekładaj na talerze, posypuj tartym parmezanem i podawaj z listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł