Kolejny fantastyczny makaronowy przepis na moim blogu. Kiedyś zbiorę je wszystkie aby łatwo było trafić do tych najlepszych. Dziś wykorzystuję szpinak w postaci mrożonej. Nie zawsze macie bowiem dostęp do świeżych liści, a do tego często szukacie pomysłu na to jak wykorzystać szpinak mrożony. Zachęcam Was tylko do wybierania szpinaku w liściach a nie bardzo rozdrobnionej papki szpinakowej, producenci na opakowaniu zwykle piszą jaką postać ma ich produkt. Polecam Wam też kilka moich ulubionych przepisów na makaron z boczkiem, makaron z tuńczykiem i oliwkami, spaghetti aglio oilo, pikantny makaron z polędwiczką, makaron ze szpinakiem, czy makaron z krewetkami i białym winem.
Przygotowanie: ok 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
-250 g makaronu pszennego, u mnie fussili
– 400 g mrożonego szpinaku
– 4 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 150 g sera pleśniowego z typu blue chease
– sól oraz pieprz do smaku
– szczypta gałki muszakołowej
- Makaron gotujcie zgodnie z przepisem a opakowaniu.
- Na patelnię dodajcie zamrożony szpinak i na niewielkim ogniu doprowadźcie do rozmrożenia. Dodajcie do niego śmietanę i ser pleśniowy pokrojony na małe kawałki. Całość doprawcie rozgniecionym czosnkiem, odrobiną gałki i pieprzem (jeśli ser jest słony nie musicie dodawać już soli).
- Makaron wyłóżcie na talerze, polejcie sosem i podawajcie.
Smacznego!
1 comments
Wygląda apetycznie.