To dodatek do obiadu który tak bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Obecnie robię bardzo rzadko, ale są takie momenty, że przychodzi ogromna ochota na pyszną marchewkę z groszkiem taką jak wspominam z dawnych czasów.
Ja przygotowałam moją marchewkę z groszkiem z świeżej marchewki i mrożonego groszku. Ale możesz też skorzystać z gotowej mrożonej mieszanki i przygotować dalej zgodnie z przepisem. Wszystko zależy od produktów jakie masz w domu!
Polecam Wam także:
sos do sałatki
Surówka z włoskiej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka szopska
Sałatka z burakiem i jabłkiem
Sałatka z pomidorów i malin
Sałatka z truskawkami i gorgonzolą
Sałatka brokułowa
Sałatka z arbuza
MARCHEWKA Z GROSZKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 600 g świeżej marchwi
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka cukru*
– pół łyżeczki soli
– pół szklanki mrożonego groszku
– 2 łyżki masła
– 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
– szczypta pieprzu
Ilość cukru może być mniejsza lub większa, wszystko zależy od tego jaką masz marchew. Jeśli jest bardzo słodka dodaj nieco mniej, jeśli mało słodka pod koniec możesz jeszcze dodać nieco cukru.
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz i pokrój w niewielką kostkę, podobną wielkością do groszku.
- Do garnka włóż pokrojoną marchewkę, dodaj wodę, cukier, sól. Zagotuj aż woda zacznie bulgotać, wtedy przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
- Na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj mrożony groszek i dalej gotuj. Marchewka i groszek powinny być miękkie ale nie rozpadać się.
- Do garnka dodaj masło, rozpuść je i dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj jeszcze tylko króciutko gotując. Na koniec dopraw szczyptą pieprzu i w razie potrzeby możesz jeszcze dodać trochę cukru lub soli. Marchewka z groszkiem jest gotowa.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.