Wpisz i naciśnij Enter

Sałatka brokułowa

To nie pierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo wystarczy lekko sparzyć wrzątkiem. Pozostaje wtedy pyszne chrupiące i tylko lekko mięknie. Oczywiście należy w takim przypadku brokuła pokroić dość drobno, duże kawałki pozostałyby surowe.

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z brokułem
sałatka z kaszą bulgur i łososiem
sałatka tabbouleh
sos do sałatki
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka gyros
sałatka z roślin strączkowych
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
sałatka z kozim serem
sałatka z batatem i jakiem na miękko
sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 1/2 brokuła
– pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa
– pół czerwonej cebuli
– pół szklanki startego sera chedar
– garść suszonej żurawiny
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki jabłkowego octu
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka miodu
– pół ząbka czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Quinoa ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinno to zająć około 8 minut.
  2. W międzyczasie pokrój brokuła na malutkie różyczki. Zagotuj wodę i zalej brokuła wrzątkiem na 2-3 minuty.
  3. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj ser chedar. Posiekaj także zurawinę aby była drobna.
  4. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę, miód, ocet, musztardę  odrobinę przypraw. Bardzo energicznie pomieszaj aż stworzy się dość gęsta emulsja sosu.
  5. W misce lub bezpośrednio na talerzu stwórz sałatkę, mieszając brokuła, kaszę quinoa, ser, cebulę i żurawinę. Podawaj z przygotowanym sosem.

SMACZNEGO

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka brokułowa
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 comments

  1. Czy zamiast cheddara mógłby być parmezan? Nie zepsuje smaku?

    1. jak najbardziej może być, będzie pasował idealnie.

  2. Czy quinoa można zastąpić ziarnem amarantusa?

    1. Oczywiście 🙂