W polskich domach ciasteczka pieczemy głównie przed świętami. Ale sezon na nie jest naprawdę cały rok. Pyszna mała słodycz upieczona w domu jest o niebo lepsza niż 99% ciasteczek na sklepowej półce, do których producenci dodają mnóstwo oleju palmowego i innych nieciekawych składników. Zróbcie kiedyś test i przeczytajcie kilka składów podczas zakupów. Gwarantuję, że wrócicie wtedy do domu ze składnikami na domowe ciasteczka!
Dziś zapraszam na przepis na pyszne domowe maślane ciasteczka, bardzo proste w przygotowaniu. Ale chciałam, aby wyglądały niezwykle, dlatego ozdobiłam je domowym lukrem oraz kwiatami jadalnymi, które zrobiły z ciasteczek coś niezwykłego!
Ciasteczka przygotowałam z prostym domowym lukrem królewskim o odpowiedniej konsystencji do tego wypieku.
MAŚLANE CIASTECZKA OZDOBIONE KWIATAMI
Przygotowanie: 1 h 40 minut + ozdabianie
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 jajko rozmiar M
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Składniki lukier:
– 50 g białek
– 200 g cukru pudru
– 10 g soku z cytryny
Dodatkowo jadalne kwiaty do ozdoby.
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, zimne pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajko w całości, sól i proszek do pieczenia. Ciasto możesz zagnieść rękoma lub za pomocą robota z końcówką typu hak.
- Z ciasta uformuj kulę, przykryj folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na placek grubości 4-5 mm. Wykrawaj ciasteczka dowolną foremką.
- Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.
- LUKIER: Do misy miksera dodaj białko i cukier i miksuj mieszadłem pośrednim typu K lub mieszadłem do ubijania najpierw 2 minuty na niskich obrotach, a następnie 5 minut na średniej prędkości. Wtedy dodaj sok pomarańczowy i ubijaj jeszcze 30 sekund.
- Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj nim ciasteczka, najpierw robiąc obrzeże, a następnie wypełniając środek. Wszystkie nierówności możesz wyrównać specjalnym narzędziem do lukru, ale możesz to robić też wykałaczką. Od razu dekoruj kwiatami jadalnymi. Pozostaw do zastygnięcia.
SMACZNEGO!