Jak sprawić, aby Twoje placki ziemniaczane były mega chrupiące? Dodać odpowiednie składniki i prawidłowo odcisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Ten ostatni element jest bardzo ważny, bo jego pominięcie spowoduje, że nawet po 2-3 minutach od przygotowania ciasta będzie się w nim zbierała dodatkowa woda, przez co często dodajemy jeszcze więcej mąki i zaburzamy cały proces. Mąki ma być naprawdę niedużo, a do tego obowiązkowa będzie starta cebula, dla genialnego smaku.
Bo to niby bardzo prosty przepis na placki ziemniaczane, ale liczą się niuanse.
Zapraszam Cię też do innych moich przepisów na placki na blogu. Mam ich naprawdę sporo na te w wersjach słonych i słodkich, jestem przekonana, że znajdziesz coś dla siebie.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
łosoś w sosie chrzanowym
MEGA CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE
Przygotowanie: 15 minut
Składniki placki:
– 5-6 średnich ziemniaków
– pół średniej cebuli
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj szczyptę soli i odstaw na 3-5 minut, aby ziemniaki puściły nieco wody. Wtedy za pomocą dłoni odciśnij ziemniaki, możesz to zrobić też na sitku. Ten proces jest bardzo ważny, ziemniaki muszą być naprawdę bardzo dobrze odciśnięte. Najlepiej rób to partiami i przekładaj już odciśnięte części ziemniaka do miski.
- Do ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia 2-3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.







