Mając w lodówce lub zamrażarce gotowe ciasto francuskie zawsze możecie przygotować coś pysznego. Przykładem takiego dania może być tarta ze szparagami. Ciasto francuskie to taki produkt, który staram się mieć zawsze w zapasie, mogę go bowiem wykorzystać do słonych lub słodkich wypieków, do zrobienia chrupiących paluchów lub takich właśnie tart.
Szukacie przepisów ze szparagami? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
MINI TARTY ZE SZPARAGAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 6 małych tart, wystarczy dla 2-3 osób
SKŁADNIKI:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 6 zielonych szparagów
– 6-10 suszonych pomidorów z zalewy
– ok 100 g sera typu lazur (z pleśnią)
– 2 łyżki oliwy
– grubo mielony czarny pieprz
– ew płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyjcie i odłamcie końcówki. Zielonych szparagów nie musicie obierać. Szparagi przekrójcie na 3 równe części.
Ciasto francuskie rozłóżcie i podzielcie na 6 kwadratów. Ja najpierw kroję wzdłuż na pół a później dzielę na 3 części w poprzek. Na tym etapie możecie już ciasto formować na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z kwadratów zawińcie na brzegach. Ułóżcie na nim po jednym szparagu (3 części), pomidor suszony (możecie przekroić na kilka mniejszych części. Całość posypcie rozdrobnionym serem lazur, polejcie oliwą i posypcie pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze jedzenie dorzućcie płatki chilli. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 190 st około 12-15 minut. Tarta ze szparagami najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
Smacznego!