Nadszedł sezon na dyniowe przetwory, zupy i wypieki. Kupując jedno warzywo na ogół mamy jedzenia na tydzień czasu – wydajność dyni jest bardzo duża. Polecam zupy dyniowe, placuszki z dyni oraz ciasta. Dziś możecie upiec dyniowe babeczki – proste i szybkie. Moja wersja zawiera świeże figi, ale możecie je zastąpić choćby konfiturą owocową.Polecam Ci także:
- Muffiny z jagodami
- Muffiny czekoladowe z malinami
- Muffiny z malinami
- Muffiny z czekoladą i pomarańczą
- Jogurtowe muffiny z borówkami
- Muffiny ananasowe
- Muffiny dyniowe z figami
MUFFINY DYNIOWE Z FIGAMI
Składniki na 12 muffinów: – 150 g roztopionego masła – 600 ml mleka – 200 g puree z dyni – 300 g mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 170 g cukru – szczypta soli – opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu – 3 jajka – 2 świeże figi lub kilka łyżek konfitury figowej PRZYGOTOWANIE:- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 185 st C. Przygotuj formę do muffinów i włóż do wgłębień papierowe papilotki.
- Wcześniej roztop masło i przestudź je.
- Ubij lekko jajka za pomocą ręcznej trzepaczki, dodaj do nich puree dyniowe, mleko oraz roztopione masło. Przesiej do miski mąkę razem z proszkiem oraz sodą i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Mąka nie powinna być widoczna ale masę zostaw lekko grudkowatą – nie można mieszać jej zbyt długo.
- Powstałe w ten sposób ciasto nałóż do papilotek. Na wierzchu połóż plasterek świeżej figi lub łyżeczkę konfitury figowej. Piecz muffiny w piekarniku przez 20 minut, wyjmij i wystudź.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Muffiny dyniowe z figami
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
8 Review(s) Based on
3 comments
ostatnio jadłam podobne dyniowe babeczki i były zachwycające – nie mogłam uwierzyć że są z dyni!
A tu nie tylko dyniowa babeczka, ale jeszcze figi. yummy yummy!
Myślę, że w przepisie jest błąd. Na moje oko za dużo mleka.
Ciasto wyszło bardzo wodniste.
Zrobiłam wg. przepisu, który też nie jest spójny z listą składników.
Muffinki po upieczeniu są „gumowate” …
600 ml mleka?!