Muffiny raczej rzadko przygotowuje się na święta, jednak jest to doskonały przepis na ten przedświąteczny czas, kiedy to wszystko pachnie piernikiem i przyprawami, lubimy więcej czasu spędzać w kuchni i delektować się jedzeniem. Muffiny są niezwykle proste i szybkie w pieczeniu, to ich niewątpliwa zaleta. Możecie przygotować do nich także krem, na przykład na bazie serka mascarponne z śmietaną kremówką. Ale wtedy musicie przechowywać je w lodówce i dość szybko zjeść. Ja moje przyprószyłam tylko cukrem pudrem i wystarczyło 🙂 Moje babeczki zostały nadziane w środku konfiturą śliwkową, to pyszny dodatek do piernika, a dzięki konfiturze babeczki nie są suche i mają lekko kwaskowaty smak konfitury w środku. Pycha.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 30 minut
Ilość muffinów: 12
Składniki:
– 220 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g cukru
– 2,5 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 2 łyżki kakao
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 125 ml oleju
– 12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- W dwóch osobnych miskach wymieszaj ze sobą składniki mokre (jaja, mleko, olej) oraz suche (mąka, cukier, kakao, przyprawa piernikowa, proszek do pieczenia). Do składników suchych wlej mokre i wymieszaj wszystko łopatką lub łyżką.
- Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj do każdej papilotki ciasto do 2/3 wysokości.
- Na każdej porcji ciasta połóż czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych. Następnie rozłóż resztę ciasta na muffinki, dokładając 1-2 łyżki do każdej muffinki.
- Piecz muffiny w temperaturze 190 st C przez 20 minut. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem lub nałożyć dowolny krem na górę.
SMACZNEGO!
14 comments
Muffinki to jeden z moich ulubionych deserków, który przygotowuję już od lat. Ale te wyszły naprawdę super i wniosły dużo świeżości do mojej kuchni 🙂
super, że przepis Ci się spodobał 🙂
Uwielbiam zapach korzennej przyprawy!
Witam
Babeczki wyszły naprawdę dobre, mam tylko jeden problem. Powidła śliwkowe opadły mi na sam spod i przy zdejmowaniu papilotow widac powidla na samym spodzie. Co zrobiłam nie tak?
ciasto musiało Ci wyjść odrobinę zbyt rzadkie, dlatego nie utrzymało powideł w miejscu
Czy w tych papierowych papilotkach się piecze czy one są tylko do ozdoby? Chodzi mi o te ze zdjęcia
ja piekę w takich tradycyjnych a później wstawiam w te ozdobne. To najlepszy sposób :
Ja w takich tekturowych piękę, czemu nie? W przeciwieństwie do tych karbowanych cienkich, te foremki po upieczeniu babeczek pozostają ładne. Plus jak nie masz tej blachy z wgłębieniami na muffiny to w takich tekturowych foremkach upieczesz bez niej.
A te standardowe ściągasz przed włożeniem w te ozdobne?
nie, zostawiam je i w nich wkładam 🙂 Najlepiej aby dobrać podobne kolory lub te w których pieczesz były białe prawie niewidoczne.
Mam nadzieję że mi wyjdą:) chociaż robiłam dokładnie z przepisy ciasto było rzadkie jak woda sama musiałam dodawać więcej mąki
U mnie w święta nikt nie chciał jeść tych babeczek w takich papilotkach bo każdy mówił że „duże”. 🙄 Rodzice i dziadkowie dzieciakom zabraniali „nie bierz bo nie zjesz całej”. Sama zjadłam chyba z 8-10 muffinów bo nikt się za nie nie zabierał 😅 a one tylko tak masywnie wyglądają 🤷 no i jakby wiedzieli jakie są pyszne … no ale z powyzszych powodów nigdy więcej babeczek na święta… chyba że w jakichś minipapilotkach 😉
Aż 2,5 łyżki przyprawy do piernika? Czy łyżeczki? 🙂
tak jak jest w przepisie czyli łyżki