Jeśli nie masz czasu zrobić dość pracochłonnych ciast z jabłkami, zrób takie pyszne i zdecydowanie bardziej ekspresowe muffiny. Wystarczy wymieszać osobno składniki suche, osobno składniki mokre i dodać tarte jabłka Pieczenie jest szybciutkie i już można cieszyć się fantastycznymi muffinkami o obłędnym szalotkowym smaku!
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– jogurtowe muffiny z borówkami
– muffiny malinowe
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
– blok czekoladowy
– muffinki z borówkami
– Cynamonki z jabłkiem
MUFFINY Z JABŁKAMI
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
– 150 g cukru
– 125 ml mleka
– 100 g rozpuszczonego masła
– 2 łyżki miodu płynnego
– 2 jajka
– pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– po 1 łyżeczce sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia
– 2 jabłka (możesz też użyć gruszek lub dodać 1 jabłko i 1 gruszkę)
– 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i przestudź.
- W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre to oczywiście: masło, jaja, mleko i ekstrakt z wanilii, a składniki suche to: mąka, oba cukier, cynamon, proszek do pieczenia i soda. Póki co nie dodawaj miodu.
- Składniki mokre wlej do tych suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach bezpośrednio do miski z ciastem. Teraz dodaj miód i wszystko razem wymieszaj.
- Do formy do muffinów włóż papilotki, a do nich nałóż przygotowanie ciasto na muffinki. Muffinki posyp jeszcze posiekanymi orzechami włoskimi na gorze.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C przez 23-25 minut.
- Muffinki są pyszne i bardzo wilgotne, będą też idealne nawet następnego dnia!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
[poniższa treść powstała we współpracy reklamowej z Kenwood]
Do przygotowywania ciast, ubijania, cięcia potrzeba dobrego sprzętu, a ten, który polecam Wam od lat to robot Kenwood Chef XL.
Miesza, ubija, tnie, waży, podgrzewa, a nawet gotuje. Wbudowana płytka indukcyjna w robocie naprawdę dużo zmienia. Przy małych temperaturach wspomaga wyrastanie ciasta, a przy większych gotuje i jednocześnie miesza potrawę. Usmażysz tam składniki do potrawy, ugotujesz na parze. Możliwości jest bardzo dużo.
Dla mnie robot Kenwood to przede wszystkim sprzęt mieszający i zagniatający ciasta na chleby, bułki, ciasta. Używam go niemal codziennie, a w nowym modelu mam jeszcze jedną funkcję, wbudowaną wagę, dzięki której nie muszę wyjmować już misy z robota, aby dosypać kolejny składnik.
O robocie mówię Wam nieco więcej na Instagramie, przygotowałam tam nawet wyróżnioną relację z pokazaniem tego sprzętu.
Jeśli w najbliższym czasie rozważasz zakup robota Kenwood, to skorzystaj z mojej zniżki. Mam dla Ciebie aż 600 zł rabatu na hasło NIETYLKOPASTA. Tu dodaję Ci link do strony zakupu, na której znajdziesz wszystkie niezbędne informacje: