Tym razem zaproszę Was na naleśniki gryczane, pyszne, dużo zdrowsze niż tradycyjne naleśniki pszenne, a zrobione z sadzonym jajkiem i podane z dodatkami. Całość naprawdę pyszna i prosta do przygotowania w domu. 🙂
Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki:
– przepis na naleśniki
– naleśniki z tuńczykiem
–naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– naleśniki amerykańskie pancakes
– naleśniki z szynką parmeńską
– naleśniki ruskie
– naleśniki z jabłkami
– naleśniki meksykańskie
NALEŚNIKI Z JAJKIEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 6 naleśników
Składniki naleśniki gryczane:
– 130 g mąki gryczanej
– 300 ml mleka
– 2 jajka rozmiar L
– 30 g oleju lub roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki soli
– oliwa lub olej o smażenia (odrobina, nakładana pędzlem kuchennym)
Składniki dodatkowe:
– po 1 jajku do naleśnika
– po 1-2 plasterki szynki parmeńskiej na porcję
– pomidory pokrojone w większą kostkę i listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę gryczaną, jajka, mleko, olej lub roztopione i przestudzone masło, odrobinę soli. Ciasto powinno mieć dość lejącą konsystencję, ale nie być zbyt rzadkie. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub mąki.
- Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja nakładam tłuszcz za pomocą pędzla kuchennego, rozsmarowuję go po patelni i to dla mnie najlepszy sposób.
- Jajka wbij do miseczek lub filiżanek, pojedynczo lub do kilku ale każde z jaj osobno. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Naleśnika usmaż z jednaj a następnie z drugiej strony. Jak naleśnik będzie już usmażony zmniejsz płomień pod patelnią, na środek wbij jajko i bardzo szybko za pomocą łopatki zagnij boki naleśnika z 4 stron, tak aby stworzyć mniej lub bardziej foremny kwadrat.
- Smaż naleśnika 2-3 minuty aż białko się zetnie.
- Naleśniki przekładaj na talerze, podawaj z dodatkiem plasterków szynki parmeńskiej oraz z pomidorami i świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!
2 comments
Przepis ciekawy, wygląda smakowicie, szkoda tylko, że nie ma podanej kaloryczności całego dania lub porcji oraz rozbicia na białka,węglowodany i tłuszcze.
Nie jestem dietetykiem, więc takie informacje nie będą się u mnie pojawiały. Ale można samodzielnie ustalić sobie takie kwestie korzystając z dostępnych w sieci kalkulatorów.