Często dostaję pytania z czym można jeszcze zrobić naleśniki, bo w sumie można odpowiedzieć że ze wszystkim, jednak te najlepsze wymagają pomysłu i ciekawego połączenia smaków.
Dziś zatem jeden z moich ulubionych sposobów, wytrawne naleśniki z pysznym szpinakiem, pokruszonym serem feta i suszonymi pomidorami. No sami przyznacie, że to połączenie smaków sprawdza się zawsze, w naleśnikach też!
Polecam Was też inne przepisy na naleśniki:
– przepis na naleśniki
– naleśniki z tuńczykiem
–naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– naleśniki amerykańskie pancakes
– naleśniki z szynką parmeńską
– naleśniki ruskie
– naleśniki z jabłkami
– naleśniki meksykańskie
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 4 naleśniki
Składniki:
– naleśniki z przepisu na naleśniki
– oliwa lub olej o smażenia
– 150 – 200 g świeżego szpinaku
– 10-15 suszonych pomidorów w oleju
– 80-100 g sera feta
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki.
- Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja nakładam dosłownie odrobinę tłuszczu za pomocą pędzla kuchennego na patelnię, dzięki czemu nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealnie 🙂
- Na patelni na odrobinę oliwy lub masła klarowanego wrzuć szpinak i podsmażaj go aż listki zwiędną, ale nie zbyt długo. Im dłużej smażysz szpinak tym bardziej zmniejsza on swoją powierzchnię, a my chcemy aby trochę go pozostało.
- Do podsmażonego szpinaku dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, pokruszoną w rękach fetę (powinna być dość drobna). Dopraw wszystko świeżo mielonym pieprzem.
- Farsz nakładaj do ciepłego naleśniki i zwijaj w rulonik naleśnikowy lub składaj w trójkąty. Podawaj od razu lub zachowaj w lodówce i krótko podsmaż tuż przed podaniem.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!