Dziś przenieśmy się do Indonezji, na wyspę Bali, Jawę lub którą sobie wybierzecie. Wszędzie tam, zjecie pyszny nasi goreng czyli smażony ryż z mnóstwem przypraw i jajkiem sadzonym. Pamiętam to danie z naszej podróży na Bali, dziś odtworzy łam je w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem pieczonego kalafiora. Zobaczcie sami jak prosto zrobić to danie.
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Kalafior pieczony po marokańsku
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki pasta nasi goreng:
6 ząbków czosnku
2 szalotki
25 g orzeszków ziemnych
1 łyżka płatków chili
2 łyżki cukru brązowego lub palmowego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka czerwonej pasty miso (możesz dodać klasyczną pastę miso)
1 łyżka sosu sojowego
3 suszone pomidory
1 łyżeczka soli
Składniki kalafior:
1 kalafior, pocięty w średniej wielkości różyczki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy limonki
1 łyżeczka soli
Składniki danie:
1 łyżka oleju arachidowego
2 szalotki
pół szklanki zielonej fasolki (możesz użyć mrożonej lub zamienić na mrożony groszek)
200 g ugotowanego ryżu basmati lub ryżu brązowego
garść orzechów nerkowca
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu Sriracha
4 łyżki wcześniej przygotowanej pasty nasi goreng
Do podania:
1 posiekana dymka
pół ogórka szklarniowego pokrojonego w cienkie plasterki
sos Sriracha
tajska bazylia lub kolendra
po 1 jajku sadzonym na porcję
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C
- Do blendera dodaj wszystkie składniki pasty nasi goreng i zmiksuj je na jednolitą pastę.
- Ugotuj ryż basmati lub brązowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kalafiora pokrój w różyczki. Wrzuć go do miski, dodaj oliwę, sól, sok z limonki i wymieszaj. Kalafiora wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj przez 20-25 minut w piekarniku.
- Posiekaj szalotkę. W woku rozgrzej olej arachidowy, podsmaż szalotkę przez 1-2 minuty po czym dodaj groszek lub fasolkę. Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj orzechy nerkowca, 1 łyżkę sosu Sriracha, 4 łyżki przygotowanej pasty nasi goreng i 1 łyżkę octu winnego. Dorzuć ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj. Sosy powinny pokryć ryż, tak aby nie było widać już białego ryżu, podsmażanie i mieszani trwa zatem kilka minut.
- W tym samy czasie usmaż jajka sadzone, możesz usmażyć je na oleju lub na wodzie.
- Na talerze wyłóż podsmażony ryż nasi goreng, pieczonego kalafiora, jajko sadzone, posyp wszystko posiekaną dymką i kolendrą oraz dodaj pokrojonego ogórka. Podawaj od razu!
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!