Uwielbiam śniadania z jajkami, a jest ich taka mnogość, że one się nie nudzą. Często robię klasyczną długo smażoną jajecznicę, najlepszą, bo kremową, smażę jajka sadzone, robię szakszukę czy jajka po turecku. Dziś jednak chciałam Was namówić do przygotowania takiego niesamowicie prostego omletu z serem brie i boczkiem, który to pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści (mowa o serze), a jego smak pysznie skomponuje się z jajkami omletu.
Z CZYM OMLET
Taki omlet jak ten nie musi być koniecznie z serem brie i boczkiem, bo nie ukrywam, że na tak kaloryczne śniadania pozwalam sobie tylko od czasu do czasu. Możesz zrobić zdecydowanie lżejszą wersję z chudą szynką, warzywami, na przykład z pomidorami. Też będzie przepysznie a do tego trochę mniej kalorii.
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
OMLET Z SEREM BRIE
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1
SKŁADNIKI:
– 3 jajka
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego lub 1,5 łyżki masła klasycznego i odrobina oleju lub oliwy z oliwek
– 2-3 plasterki wędzonego boczku
– kilka plasterków sera brie
– posiekany szczypiorek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- W misce połącz jajka i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj, aby masa jajeczna była jednolita i lekko puszysta. Omlet z 3 jajek najlepiej zrobić na mniejszej patelni.
- Rozgrzej 2 patelnie, na jednej będziesz smażyć omlet a na drugiej boczek. Patelnia do boczku nie wymaga tłuszczu. Połóż plastry i podsmażaj kilka minut z 2 stron, aby boczek zrobił się chrupiący i wytopiło się sporo tłuszczu.
- Smaż omlet na patelni na 1-2 łyżkach masła klarowanego lub masła klasycznego połączonego z odrobiną oleju lub oliwy. Jak dół się już zetnie za pomocą łopatki obróć omlet, na połowie połóż ser brie oraz usmażony boczek i złóż drugą połowę.
- Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz jej grzanie na małe i pozostaw jeszcze 1-2 minuty aż ser się nieco rozpuści.
- Omlet przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem lub dymka i podawaj.
Smacznego!